Tehnološki centar drvne industrije među 34 projekta odabrana za pozivni natječaj Foto: Grad Lepoglava

Tehnološki centar drvne industrije među 34 projekta odabrana za pozivni natječaj

I.D./Varaždinske vijesti | 7.3.2017. u 19:33h | Objavljeno u Aktualno

Projekt Tehnološkog centra drvne industrije uvršten je, odlukom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, među 34 projekta koji su ispunili kriterije za prijavu na Ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za Podršku razvoju Centara kompetencija (CEKOM).

Kako ističu iz Grada Lepoglave, uvrštavanjem na listu 34 projekata koji će konkurirati za sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u vezi s ciljem "Ulaganje u rast i radna mjesta", Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta potvrdilo je kvalitetu projekta koji nije samo lokalnog i regionalnog već i nacionalnog karaktera.

- Ponosan sam što se naš projekt našao u krugu projekata koji će se moći prijaviti na pozivni natječaj odnosno što se našao među projektima koje su prijavile puno veće sredine od Lepoglave. Lepoglava je najmanji grad s tako velikim i kvalitetnim projektom. Dokazali smo da s vizijom, dobrim planiranjem te zahvaljujući svojem znanju i iskustvu možemo pripremiti ovakav projekt – rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Tehnološki centar drvne industrije oslanja se na bogatu tradiciju drvne industrije u Lepoglavi i okolici. Gospodarstvenicima iz drvoprerađivačkog sektora pomagat će da rade bolje i kvalitetnije te budu konkurentniji na globalnom tržištu. Činit će to primjenom moderne tehnologije i angažmanom stručnjaka i u partnerstvu s visokoobrazovnim ustanovama odnosno fakultetima – Fakultetom šumarstva i Fakultetom organizacije i informatike.

- Realizacija projekta planirana je u dvije faze koje će ukupno trajati pet godina. U prvoj fazi, koja bi trebala trajati tri godine, izgradit će se i opremiti sam objekt Centra dok bi se u drugoj dvogodišnjoj fazi provodili projekti od strane fakulteta. Projekti su bazirani na potrebama drvne industrije i već su odobreni od strane fakultetskih vijeća – pojasnio je voditelj projekta Tehnološkog centra drvne industrije Damjan Županić ističući da će u okviru projekta biti direktno zaposleno 13 ljudi dok se brojka indirektno zaposlenih, povećanjem proizvodnje u drvoprerađivačkoj i pratećoj industriji, penje na 300.

Projekt je vrijedan 90 milijuna kuna od kojih bi 85 posto sredstava, i to bespovratnih, trebalo stići iz europskih fondova, dok bi preostalih 15 posto trebao osigurati Grad Lepoglava koji u tome traži potporu Varaždinske županije i ministarstava koja obuhvaćaju resore koji će biti pokriveni radom Centra - ministarstva gospodarstva, regionalnog razvoja, poljoprivrede i znanosti.

- Grad Lepoglava učinio je sve potrebno da projekt bude odabran za financiranje. Ostaje još samo da i na pozivnom natječaju, koji će biti proveden tijekom godine, projekt bude prihvaćen. Dogodili se to, čemu se zahvaljujući kvaliteti projekta iskreno nadamo, trebat ćemo potporu kako bismo osigurali 15 posto sredstava potrebnih za njegovu realizaciju. Tražit ćemo je od Varaždinske županije i resornih ministarstava koji će, vjerujem, prepoznati važnost da se jedan ovakav projekt realizira baš u Lepoglavi, u sredini koja spada u ruralno područje. Izuzetno je važno da se ovakvi projekti realiziraju u manjim sredinama, a ne samo u velikim centrima, jer se tako potiče njihov razvoj – zaključio je Škvarić.