Sve bolje poslovanje Varteksa, koji je prodao trezorske dionice

vv / zse | 8.6.2019. u 12:39h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik uprave Varteksa Nenad Bakić došao je do 2.004.371 dionice te varaždinske tekstilne i modne kompanije, što predstavlja 48,81 posto udjela u temeljnom kapitalu, a nakon što je po cijeni od 16,10 kuna kupio 25 tisuća od 133.207 trezorskih dionica ili 3,24 posto. Nakon tog otpuštanja krajem svibnja, Varteks ima još 50.446 vlastitih dionica.

Prodaja trezorskih dionica bila je najavljena na Zagrebačkoj burzi, pri čemu je ukazano da je porast prihoda u maloprodaji u svibnju povećan s ranijih 70 na čak 100 posto na godišnjoj razini, ali i potrebu za novcem koji bi pratio ovaj rast.

-Normalizirani prihodi u maloprodaji (bez ključnih kupaca iz veleprodaje s kojima se odnos realizira kroz maloprodaju) u svibnju do 26. su veći oko 100%, a bruto dobit (prihod umanjen za trošak prodane robe) oko 115%. Ujedno, porast prihoda za isto razdoblje u odnosu na prosjek 2015.-2018. je također oko 100%, a bruto dobiti oko 125%. Rast se temelji u manjem dijelu na otvaranju novih dućana, a većem u značajno većim prihodima po dućanu, naglašava Bakić te napominje da svi dijelovi portfelja ostvaruju odličan napredak, iako je VARTEKS najviše poznat po odijelima, čiji je segment značajno unaprijeđen kvalitetom i atraktivnošću.

Zbog značajno snažnijeg portfelja u smislu kvalitete, atraktivnosti i širine, velikog broja novih kupaca, skorašnjeg otvaranja još novih dućana, primjerene veličine zaliha robe, kao i mogućnosti agilne dopune ključnih artikala, kao i vrlo atraktivne kolekcije Jesen/Zima 19-20 u pripremi, Bakić je uvjeren da će se snažni rast nastaviti.

-Uprava Društva je stoga nedavno Nadzornom odboru (NO) predočila ažurirane poslovne planove za maloprodaju u drugom kvartalu na razini od oko 100% većih od prvog kvartala. Važno je napomenuti da su u testnom razdoblju uspješno preko webshopa ostvarene prodaje robe u nekoliko zemalja EU. U segmentu odjeće posebne namjene, VARTEKS Pro, očekujemo u drugom kvartalu ispunjenje plana za kvartal, ali i nadoknadu skoro svih propuštenih prihoda u prvom kvartalu. U segmentu usluga (šivanja za druge) očekujemo nešto manje ostvarenje od plana, ponajviše zbog povećanja vlastite proizvodnje. Ukupno, očekujemo odlično ostvarenje u drugom kvartalu, veli Bakić.

Uz poznate naslijeđene slabosti u bilanci,  prvenstveno u smislu likvidnosti, kako dodaje, Društvo ima dodatne potrebe za likvidnošću radi financiranja obrtnog kapitala potrebnog za eksplozivan rast.

-Nažalost, bankarski sektor i dalje ne želi podržavati potrebe Društva u tom smislu. Radi pribave financijskih sredstava, ali ujedno testiranja tržišta kapitala za moguće novo izdanje dionica i poticanja likvidnosti, Uprava Društva je odlučila, uz odobrenje NO, prodati na tržištu svih 183.653 trezorskih dionica s kojima raspolaže, koje predstavljaju 4,47% svih dionica Društva, najavio je Bakić.