Sunčana Glavak

Sunčana Glavak: Hrvatskoj odobren 600 milijuna kuna vrijedan program jamstva

VV | 2.7.2020. u 17:53h | Objavljeno u Aktualno

Europska komisija odobrila je još jednu hrvatsku shemu garancija za zajmove za podršku tvrtkama koje djeluju u pomorskom, prometnom, putničkom, infrastrukturnom i srodnim sektorima koji su bili pod velikim utjecajem epidemije koronavirusa u ukupnom iznosu od 600 milijuna kuna.

- Odluka Europske komisije poduzetnicima će značajno olakšati pristup financijskim sredstvima. Ova kriza pokazuje koliko nam je važna odlučnost, iskustvo i poznavanje europskih procesa kako bismo pomogli našim gospodarstvenicima. Osluškujemo potrebe gospodarstva i odgovorno planiramo sljedeće korake - naglasila je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu.

Republika Hrvatska obavijestila je Europsku komisiju o namjeri da unutar Privremenog okvira uspostavi shemu s dvije mjere u iznosu od 600 milijuna kuna za podršku kreditiranju poduzetnika, čije je poslovanje pogođeno širenjem koronavirusa.

Potpora će biti u obliku državnih jamstava za nove zajmove banaka ili drugih financijskih institucija. Državno jamstvo pokrivat će do 90% kredita. Cilj sheme je pružanje likvidnosti poduzećima svih veličina zahvaćenim izbijanjem koronavirusa, omogućavajući im da nastave s aktivnostima, započnu s ulaganjima i održavaju zaposlenost. Očekuje se da će program pomoći više od 1.000 tvrtki.

Ovo je šesta hrvatska shema pomoći gospodarstvu koju je Europska komisija odobrila unutar novopostavljenog Privremenog okvira, kojim se reguliraju državne potpore ugroženim sektorima gospodarstva. Prethodno je Europska komisija potvrdila dvije sheme državnih jamstava i kredita s nultom ili niskom kamatnom stopom u ukupnom iznosu od 7,5 milijardi kuna za osiguranje likvidnosti tvrtkama te shemu bespovratnih sredstava u iznosu od 30 milijuna kuna za podršku sektoru ribarstva i akvakulture. Sredinom svibnja odobrena je shema od 2,45 milijardi kuna za podršku kreditiranju mikro tvrtki i malih i srednjih poduzetnika, čije je poslovanje pogođeno koronavirusom, a sredinom lipnja odobrene su potpore za mala i srednja poduzeća u kulturnoj i kreativnoj industriji u iznosu od 300 milijuna kuna.