Štromar i Bilić obišli Inoxmont, tvrtku čiji radnici imaju 3.000 kn veće plaće od prosjeka

Varaždinske vijesti | 31.5.2017. u 12:02h | Objavljeno u Aktualno

Župan Predrag Štromar i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić jutros su posjetili tvrtku INOXMONT-VS koja ima sjedište u Sigecu Ludbreškom. Tvrtka broji 210 zaposlenih, a prisutna je na europskom i svjetskom tržištu industrijske montaže.

Kroz proizvodni pogon goste je proveo tehnički direktor tvrtke Zlatko Sova koji je pojasnio da na postojećoj lokaciji u proizvodnji zapošljavaju četrdesetak radnika. Proizvode koje tu proizvode većinom i direktno montiraju ili ugrađuju u industrijska postrojenja uglavnom na europskom tržištu, ponekad i dalje no pretežno se radi o Njemačkoj, Engleskoj, Švedskoj i Finskoj.

- Ovaj proizvodni pogon otvorili smo prije dvije i pol godine. Naša osnovna djelatnost do tada je bila montaža industrijskih postrojenja u EU i dalje, a sada i proizvodimo dijelove za industrijska postrojenja i montiramo ili prema narudžbi plasiramo na gradilišta - rekao je Sova i dodao kako se uspješno nose i s konkurencijom.

- EU se proširuje, konkurencija je ogromna, a najveća prijetnja je preuzimanje naših radnika od velikih kompanija u Europi. Mi se s time relativno dobro nosimo jer prvenstveno radimo na kvaliteti, edukaciji i školovanju što je prepoznato na europskom tržištu. Prosječna plaća naših zaposlenika je oko 3.000 kuna veća od prosječne hrvatske plaće. Jedino tako možemo zadržati radnike. U našoj tvrtci vrata su uvijek otvorena za stručan i ambiciozan kadar jer ćemo u svakoga tko želi napredovati uložiti novac kako bismo i dalje zadržali konkurentnost na europskom tržištu - poručio je Sova.

Upravo u obrazovnom smjeru ovakvim tvrtkama nastoji pomoći i sama Županija.

- Vidimo da se ovdje izuzetno jako i kvalitetno radi. Plaće djelatnika u ovoj tvrtki puno su veće od hrvatskog prosjeka. Danas u metalskoj industriji u našoj županiji upravo u tom smjeru sve ide, a u slučaju ove tvrtke vesele i nove investicije koje vlasnici pripremaju. Županija im je bila na usluzi oko dobivanja građevinske dozvole i ispoštivanja prostornog plana, a bitno je bilo i obrazovanje. Županija je u Ludbregu otvorila Srednju školu u kojoj se obrazuju budući CNC operateri koji ovdje imaju priliku obavljati praktičnu nastavu. Lani smo uspjeli i kod ministarstva ishoditi povećanje upisne kvote upravo za to zanimanje. Iako je njihov prvobitni plan bio da kvota bude 20 upisanih, izborili smo se za 28 jer djeca se u posljednje vrijeme odlučuju za takva zanimanja jer znaju da će odmah dobiti posao. I dalje ćemo tražiti da ministarstvo osluškuje naše, realne potrebe, a ne da se upisuje kadar koji će teško naći posao - rekao je Štromar.

Tvrtka INOXMONT-VS osnovana je 2008. godine u Ludbregu, a nastala je udruživanjem nekoliko tvrtki koje imaju više od 20 godina međunarodnog iskustva na sličnim područjima poslovanja da bi zajedničkim nastupom na tržištu mogle udovoljiti specifičnim potrebama pojedinih projekata.

- Sve tvrtke koje rastu, razvijaju se, ulažu u svoje radnike od posebnog su značaja za naš grad. Ponosni smo da je tvrtka INOXMONT započela svoju proizvodnju upravo u Ludbregu. Važno nam je da u sinergiji sa Županijom i Srednjom školom, ali i cijelim obrazovnim sustavom djeca koja završe srednju školu mogu gotovo odmah pronaći posao u Ludbregu. Želja nam je da Županija, ali i država prepoznaju važnost Srednje škole Ludbreg i da omoguće četverogodišnje tehničko školovanje strojarskih kadrova. Moramo se pohvaliti da su upravo naši učenici, CNC operateri, prošlogodišnji svjetski prvaci u robotici i za mjesec dana ponovo će zastupati Hrvatsku na svjetskom prvenstvu u robotici u Japanu. Sve su to veliki koraci u razvoju Grada - kazao je Bilić.

inoxmont 2

Označeno u