Slobodna zona gasi se zbog povlastica, ali tvrtke će i dalje biti ovdje

vv | 3.1.2017. u 08:47h | Objavljeno u Aktualno

- Budući da su s posljednjim danom prošle godine istekle i zadnje benificije poslovanja u slobodnim zonama, tvrtke s područja Slobodne zone Varaždin već su ranije izrazile želju za izlaskom iz režima slobodne zone gdje. No, unatoč ukidanju koncesije tvrtke, i dalje ostaju u Trnovcu, naglašava Enriko Parlaj, direktor varaždinske Slobodne zone, osvrćući se na odluku Vlade RH o ukidanju koncesije za osnivanje Slobodne zone Varaždin, najvećeg područja s posebnim režimom poslovanja.

U svih 12 slobodnih zona u Hrvatskoj, prema izvješću za 2015., poslovalo je 137 korisnika koji su zapošljavali 7.739 radnika. Najveći broj od toga, 4,5 tisuće zaposleno je u varaždinskoj zoni. Tvrtke u Slobodnoj zoni Varaždin ostvarile su i ukupno najviši prihod koji je u prošloj godini iznosio više od tri milijarde kuna, dok je u svim zonama prihod iznosio 5,5 milijardi kuna. Slobodna zona Varaždin uvjerljiv je lider i po izvozu. Tvrtke iz varaždinske Slobodne zone izvezle su robu u vrijednosti 2,8 milijardi kuna, dok su sve ostale zone izvezle oko milijardu kuna.

- Zahtjev za ukidanje koncesije nije novost. Već je prošle godine takav zahtjev prihvaćen za Slobodnu zonu Đuro Đaković u Slavonskom brodu. Razlog tadašnjeg zahtjeva korisnika te slobodne zone bio je isti kao i zahtjev korisnika u Slobodnoj zoni Varaždin, ukazuje Parlaj.

Nakon ulaska Hrvatske u EU, kako podsjeća, promijenjeni su uvjeti poslovanja, pa tvrtke u slobodnim zonama više nemaju ekonomskih razloga poslovati u režimu slobodne zone zbog smanjenja povlastica. Jedna od tih povlastica, koja je istekla ovih dana, pravo je korištenja gornje granice dopuštenog oslobođenja poreza na dobit.

Prema Izvješću o poslovanju Slobodne zone Varaždin za prošlu godinu vidljivo je da korisnici više od 85 posto od ukupnih prihoda ostvaruju isporukom dobara unutar EU.

– Budući da se prednosti poslovanja u režimu slobodne zone uglavnom očituju u poslovanju s trećim zemljama, administrativne obveze korisnika slobodne zone nakon 1. srpnja 2013. godine uvelike premašuju korist poslovanja u režimu slobodne zone – veli Parlaj.

Budući da su korisnici slobodne zone ujedno i vlasnici nekretnina, drži da je jedino zadovoljavajuće rješenje ukidanje koncesije za osnivanje slobodne zone.

–    Svi korisnici i osnivači Slobodne zone Varaždin suglasni su s izlaskom iz režima slobodne zone s danom 31. prosincem 2016. godine. No, tvrtke će i dalje poslovati ovdje. Radna mjesta ostaju, a brojke i poslovanje koje ostvaruju te tvrtke i dalje ukazuju na povećanje obima proizvodnje. Odluka o prestanku koncesije za osnivanje Slobodne zone Varaždin predložena je u cilju unapređenja poslovne okoline za korisnike slobodne zone. Još jednom ističem da su se korisnici slobodne zone u podnesenom Zahtjevu izjasnili kako su im uvjeti poslovanja izvan režima slobodne zone prihvatljiviji od uvjeta poslovanja u režimu slobodne zone, nakon 1. srpnja 2013. godine – veli Parlaj, ponavljajući da ukidanje koncesije ne znači odlazak tvrtki, odnosno ukidanje radnih mjesta.