Sindikati pozivaju na tribinu o uvjetima rada i organiziranju radnika u tekstilnoj i srodnim industrijama

MGA/VV | 11.10.2019. u 11:02h | Objavljeno u Aktualno

U varaždinskom hotelu Park u subotu, 12. listopada, održava se javna tribina pod nazivom "Organiziranjem do boljih radnih uvjeta".

Tribina počinje u 17 sati, a organizatori su Regionalni industrijski sindikat (RIS) i Hrvatski centar za radničku solidarnost (HCRS). Prema njihovim podacima oko 23.000 radnica i radnika hrvatske tekstilne i kožarske industrije radi u većinom privatiziranim tvornicama, uglavnom za strane brendove – Benetton, Boxmark, Calzedoniju i druge, koji plaćaju minimalne plaće i zabranjuju sindikalno organiziranje. Pritom ističu da poslodavci ne cijene težak rad i koriste svaku priliku da psihički i fizički iscrpljuju radnike.

"Morate se dokazati da bismo vam povećali plaće", rekao je poslodavac radnici koja je šivajući 12 godina za minimalac u nedovoljno osvjetljenom prostoru pokvarila vid i zbog nepravilnog sjedenja ima problema s leđima.

- Vlasnici prijete da mogu i jeftinije, da će otići ako se radnici pobune, i govore im da odu drugdje ako ne žele raditi i nisu zadovoljni. To rade ciljano – kako bi im radnici bili manja prijetnja, kako bi stalno bili zauzeti, obavljajući obaveze koje ne stignu zbog posla, kućanske poslove, radeći u vrtu, u fušu ili na dodatnom poslu kako bi skupili dovoljno da prežive do kraja mjeseca - piše u pozivu na javnu tribinu.

Štefica Pale Valjak, bivša radnica Zelinke i Domaće tvornice rublja (DTR) ispričat će svoje iskustvo rada i organiziranja u ovim tvornicama. Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata, govorit će o metodama i mogućnostima sindikalne borbe, a Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata, o načinima na koje međunarodna organizacija za prava radnika u tekstilnoj industriji, Clean Clothes Campaign, može pomoći u borbi. Tribinu moderira Ana Vragolović, članica udruge Hrvatski centar za radničku solidarnost.

Označeno u