Sedam tvrtki iz Varaždinske županije povuklo 44,5 milijuna kuna iz EU programa

Napisao/la: -

Ukupno 44,5 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava povuklo je sedam tvrtki iz Varaždinske županije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Proizlazi to iz nedavno objavljene brošure “150 uspješnih poduzetničkih projekata” Mininstarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koje je u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020 nadležno za dio Proritetne osi 1 “Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija” te za Prioritetnu os 3 “Poslovna konkurentnost” u okviru kojih je sveukupno dostupno više od 7,37 milijardi kuna bespovratnih sredstava.

Gleda li se Prioritetna os 3 - Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu - uvjerljivo je najviše bespovratnih EU sredstava “povukla” tvrtka Bomark Pak. Riječ je o poduzeću koje jedino u Hrvatskoj proizvodi stretch foliju, većini poznatu kao prozirnu foliju za omatanje paleta. Za projekt “Proširenje proizvodnih kapaciteta IzgradNjom hale i nabavkom nove Tehnologije – PRINT” ukupne vrijednosti 45,3 milijuna kuna, odobreno im je 12,7 milijuna kuna EU sredstava. Projekt je trajao 17 mjeseci, a instalacija linija i izgradnja hale u industrijskoj zoni u Ludbregu uz ostatak proizvodnog pogona tvrtke završila je u ožujku ove godine.

- Primarna svrha projekta bilo je investiranje u tehnološki najnapredniju liniju za proizvodnju stretch folije, kojom se omogućila proizvodnja proizvoda poboljšanih karakteristika. Također, uvođenjem napredne tehnologije smanjen je nastanak otpadnih folija u procesu proizvodnje, čime je projekt zadovoljio najviše standarde zaštite okoliša. Osim investicije u liniju, izgrađena je i nova proizvodna hala te je zaposleno 11 novih ljudi koji su prošli edukaciju - kaže Domagoj Borščak, zamjenik komercijalnog direktora tvrtke.

Osim što je Bomark Pak najveći proizvođač folije u ovom dijelu Europe, Borščak ističe da se tvrtka trenutno nalazi u zadnjoj fazi velikog investicijskog ciklusa u nove proizvodne kapacitete, koji će je do kraja godine postaviti na listu Top 5 najvećih proizvođača stretch folije u Europi.

- Budući da je stretch folija proizvod koji se najviše koristi u industriji, potražnja za njome raste s rastom ekonomije. Bomark Pak je primarno izvoznik te s trenutnim rastom ekonomije u cijeloj Europi potražnja je visoka. Trenutno, više od 85 posto proizvodnje se izvozi u zemlje zapadne i centralne Europe, poput Njemačke, Švicarske, Austrije, Italije...To nam je ujedno i priznanje kvalitete, koja zadovoljava najviše europske standarde - kaže zamjenik komercijalnog direktora tvrtke koja trenutno zapošljava 163 ljudi.

_DSC82551.jpg

Iz Projektne osi 3 - Kompetentnost i razvoj MSP - najveći iznos EU sredstava, gotovo 14 milijuna kuna, “povukla” je i tvrtka Mobilisis za projekt “Povećanje proizvodnih kapaciteta tvrtke izgradnjom novog poslovnog prostora i ulaganjem u opremu”, čija je ukupna vrijednosti 38,2 milijuna kuna. S provedbom projekta, čija je svrha izgradnja novog proizvodno-poslovnog prostora i ulaganje u opremu kako bi se povećali proizvodni kapaciteti, a kako bi zadovoljili obradu sve većeg broja narudžbi postojećih i novih kupaca, započela je lani u srpnju.

- Tvrtka teži postati regionalni lider u sektoru proizvodnje komunikacijske opreme za praćenje prometa u kretanju i mirovanju. Rezultati projekta su početak gradnje proizvodno-poslovnog objekta, nabava uredske, proizvodne i IKT opreme, nabava softver licenci. Također je otvoreno 13 novih radnih mjesta i provedena je edukacija djelatnika. Do 2021. je planirano povećanje prihoda od prodaje za 30.584.258 kuna, povećanje prihoda od izvoza za 18.001.599 kuna, kao i otvaranje dodatnih 16 novih radnih mjesta - navodi direktor tvrtke Krešimir Meštrić.

Izgradnja poslovne zgrade, koja se nalazi preko postojeće zgrade u Poduzetničkoj zoni u Jalkovcu, počela je lani u listopadu, a budući da su radovi pri završetku, početkom mjeseca svi su se zaposlenici preselili u novu zgradu. Službeno otvorenje nove zgrade bit će 23. studenog, no zbog provedbe određenih edukacija zaposlenika projekt službeno završava u srpnju iduće godine.

Koje su još tvrtke iz Varaždinske županije "povukle" novce i za koje konkretno projekte, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.