Savez sindikata: Hrvati trebaju veće plaće i kvalitetna radna mjesta

N.P. | 28.4.2017. u 10:40h | Objavljeno u Aktualno

Održana je konferencija za novinare koju je organizirao Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Tema konferencije je bila da radnici u Hrvatskoj trebaju veće plaće i kvalitetna radna mjesta. O temi su govorili Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Petra Šimunović, ekonomistica SSSH, Miroslav Molnar, pravni povjerenik u Uredu SSSH Čakovec, i Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske.

- Mantra poslodavaca da u Hrvatsku treba uvoditi radnu snagu je samo pokušaj da sadašnja niska cijena rada po mogućnosti bude još niža i da se nametne u Hrvatskoj na štetu hrvatskih radnika i mi to jednostavno ne možemo dopustiti. Zato ovog 1. svibnja u Slavoniju ide jedan poseban vlak sa zagrebačkog Glavnog kolodvora gdje će se 800 naših kolega i kolegica uputiti u Slavonski Brod. Vlak ima simboličnu poruku a to je da želimo povratak u Hrvatsku a ne odlazak iz Hrvatske - poručio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata, Mladen Novosel.

Savez poručuje da se plaće trebaju povećati jer prevelik broj ljudi odlazi iz Hrvatske u potrazi za boljom plaćom i boljim standardom. Hrvatsko gospodarstvo se oporavilo, BDP bilježi najveći rast u zadnjih devet godina, raste izvoz i industrijska proizvodnja no radnici koji su taj rast omogućili, godinama nisu vidjeli povećanje plaća.

- Imamo pad stope nezaposlenosti ali time se ne hvalimo jer nam velik broj mladih odlazi van. Imamo situaciju da nam je prosječna plaća u Hrvatskoj oko 5 800 kuna, međutim čak 220 tisuća radnika prima neto plaću manju od 3 500 kuna. Mladi odlaze van jer imaju tri puta veću plaću nego u Hrvatskoj - rekla je Petra Šimunović.