Sastanak domaće industrije e-mobilnosti u Mobilisisu: "Imamo što ponuditi i svjetskom tržištu"

| 30.6.2020. u 14:40h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska tvrtka Mobilisis, u suradnji s tvrtkom Lobis i uz potporu HGK, danas je bila domaćin sastanka na kojem su se predstavili proizvođači opreme i davatelji usluga u industriji elektro-mobilnosti te su diskutirali o raznim problemima i mogućim rješenjima vezano za razvoj svoje branše.

- Hrvatska je u trendu razvoja e-infrastrukture u kojoj prednjače punionice električnih vozila. Na raspolaganju je sve više lokacija za punjenje električne energije, no samo postavljanje e-punionica nije konačno rješenje. Nedostatak pravne regulative ključni je faktor za standardiziranje usluga, a time i postavljanje temelja za daljnji razvoj e-mobilnost usluga. Zadatak nas dionika industrije e-mobilnosti je da pokrećemo inicijative - ističe predsjednik Uprave Mobilisisa Krešimir Meštrić, koji je otvorio sastanak i predstavio tvrtku koja se bavi  razvojem i proizvodnjom hardvera, softvera i IT usluga, odnosno telekomunikacijske opreme, među kojima su i kompletna rješenja za nadzor i naplatu parkiranja uključujući rampe, senzore zauzetosti, senzore detekcije ulaska i izlaska, sustave za izdavanje karata i naplatne uređaje.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici proizvođača, davatelja usluga i razvojno-inovacijskog sektora, a od gospodarstvenika odazvali su se predstavnici tvrtki Ducati komponenti iz Ludbrega, Solvis i Kopitehna iz Varaždina, ITAS lvanec, Eccos inženjering Zagreb, Piraex iz Sv. Nedjelje, Eering Zagreb, HEP, HT, Al i Siemens. Pozivu su se odazvali i predstavnici Fakulteta elektronike i računarstva iz Zagreba, Energetskog instituta Hrvoje Požar te predstavnici Ministarstava prometa i energetike, kao i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Nakon Meštrovića okupljene je pozdravio i prokurist tvrtke Lobis Miljenko Vitković koji je ukazao na važnost teme, koja je okupila sudionike sastanka, a odnosi se na operacionalizaciju ciljeva nedavno donijetog Zelenog plana EU, sa stajališta niskougljičnih politika u segmentu prometa, primjenljivo na naše strateške odrednice. Skup je pozdravio i državni tajnik Ministarstva gospodarstva i obrta Zdenko Lucić.

Savjetnica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učikovitost Irena Dubravec upoznala je nazočne s aktualnim javnim pozivima Fonda za poticanje nabavke ekološki prihvatljivih vozila za pravne i fizičke osobe i električnih punionica te se osvrnula na značaj razvoja i inovacija u segmentu prometa.

Kroz diskusiju sudionici sastanka razmijenili su svoja iskustva iz dosadašnjeg rada i ukazali na potrebu još intenzivnijeg i organiziranijeg razvoja infrastrukture, zakonske regulative, kao i izrade najpristupačnijeg tarifnog modela naplate punjenja električnih vozila.

Zaključeno je da u Hrvatskoj postoji razvojni i proizvodni potencijal koji se može ravnopravno nositi s izazovima trendova u prometu s drugim svjetskim proizvođačima i pružateljima usluga te mogu čak pružiti kvalitetna rješenja na trećim tržištima, pa su u tom smjeru dogovorene i daljnje aktivnosti.

Označeno u