Prošlu godinu obilježio pad potrošnje u maloprodaji, studeni spasio – black friday?! Foto: Ilustracija/Pixabay

Prošlu godinu obilježio pad potrošnje u maloprodaji, studeni spasio – black friday?!

IHR/Varaždinske vijesti | 17.1.2021. u 08:04h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj je u studenom prošle godine zabilježen najmanji pad potrošnje u maloprodaji u prošloj godini koju je obilježila pandemija koronavirusa.

Prema zadnje objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku o prometu u trgovini na malo za studeni 2020. godine, sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 1,5 posto u odnosu na listopad. Za očekivati je da će podaci za prosinac biti još bolji, s obzirom na božićne i novogodišnje blagdane kada ljudi pojačano kupuju, no teško je za očekivati da će podaci za zadnji mjesec prošle godine spasiti tešku prošlu godinu i za trgovce.

Naime, u Hrvatskoj je u listopadu potrošnja u maloprodaji pala za 2,5 posto u odnosu na isti mjesec u 2019., što je bio osmi mjesec zaredom kako je zabilježen pad prodaje.

Ukupan promet od trgovine na malo u studenome prošle godine, u odnosu na isti mjesec 2019. godine, promet je pao za 2,6 %. Najveći pad prometa, za čak 26,6 posto, zabilježen je u području prodaje motornih vozila i dijelova za motorna vozila i motocikle, dok je prodaja tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda pala za 21,4 posto. U studenom prošle godine pao je promet i trgovinama specijalizirane prehrane i to za 10,8 posto. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, samo kod dvije trgovačke struke ostvaren je porast prometa: trgovina na malo internetom ili poštom porasla je za 42,6 posto, a prodaja električnih aparata i namještaja za 1,1 posto.

- U studenome prošle godine, u odnosu na prethodni mjesec u području trgovine na malo internetom ostvaren je porast prometa, i to za čak 42,6 posto, na što je utjecao black friday i nastavak pandemije bolesti COVID-19 – objavio je Državni zavod za statistiku.

Označeno u