Prosječna plaća u RH 5.586 kuna, najniže plaće u tekstilnoj i kožnoj industriji

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Prosječna plaća u RH 5.586 kuna, najniže plaće u tekstilnoj i kožnoj industriji Foto: VV arhiva / ilustracija

U četvrtom kvartalu 2017. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.586 kuna, što je jedan posto više nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje 2016. godine, prosječna neto plaća bila je 2% viša. Prema podacima servisa MojaPlaća, medijan plaće je nešto niži i iznosi 5.000 kuna, što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega.

Pribrojimo li neto plaći bonuse, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.853 kune, što je također 1% više nego u prethodnom kvartalu, piše portal MojPosao. Što se tiče očekivanja o visini plaće, ispitanici u prosjeku očekuju 5.453 kune, što je 2% niže u odnosu na realnu prosječnu plaću u Hrvatskoj.

U četvrtom kvartalu 2017., osim kategorije top managementa, koja ima u prosjeku 120 posto višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (66% više od prosjeka), ljudskih potencijala (+36%), te informacijskih tehnologija (+35%).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-45%), pomoćnim zanimanjima (-40%) te radnici u uslužnim djelatnostima (-34%). Radnici u jednoj od najpopularnijih kategorija, Turizma i ugostiteljstva, imaju u prosjeku 21% nižu plaću od prosjeka.

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 13% višu plaću od žena. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5.931 kunu, dok su žene zarađivale u prosjeku 5.240 kuna. U odnosu na prethodni kvartal prosječna mjesečna neto plaća i muškaraca i žena niža je za 1%.

Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 50% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 23% višu plaću od prosječne. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 103% u odnosu na srednju stručnu spremu. U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 18% nižu plaću, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 66% višu plaću od prosjeka. Ispitanici s višom stručnom spremom imaju 6% višu plaću od prosjeka, ali 30% višu od ispitanika sa srednjom stručnom spremom.

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu 13% više od prosjeka i iznose u prosjeku 6.193 kune, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 5.224 kune (5% manje od prosjeka). Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu ista je kao i prosjek i iznosi 5.579 kuna, dok su plaće u javnoj i lokalnoj samoupravi 3% više od prosjeka i iznose 5.562 kune.

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13% ispod prosjeka i iznosi 4.787 kuna, dok je u tvrtkama do 19 zaposlenika plaća 3% niža od prosjeka i iznosi 5.310 kuna. Prosječna plaća u tvrtkama s 20 do 49 zaposlenika iznosi 5.644 kuna i 3% je viša od prosjeka. Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika; 6% viša od prosjeka i iznosi 5.835 kuna.

Gledano prema županijama, najniže plaće u četvrtom kvartalu 2017. zabilježene su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Virovitičko-podravskoj te Požeško-slavonskoj županiji gdje je prosječna mjesečna neto plaća iznosila 20% manje od prosjeka. Sukladno očekivanjima, najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu i to 13% iznad prosjeka te iznosi 6.233 kune. Nakon Grada Zagreba slijedi Dubrovačko-neretvanska županija gdje su plaće 2% niže od prosjeka.

Najviše zaposlenika kao beneficiju prima naknadu za putne troškove (44%). Mobilni telefon za osobnu upotrebu ima četvrtina zaposlenih (25%), a omogućen parking (u potpunosti ili barem djelomično) njih 19%. Fleksibilno radno vrijeme ima 18% ispitanika, a edukacije njih 15%. Četvrtina ispitanika (25%) nema dodatnih pogodnosti na poslu.

Prema podacima portala MojaPlaća, u Varaždinskoj županiji manje od prosječne mjesečne plaće, koja iznosi 5.151 kunu, ima 59% zaposlenika. Najviše plaćeni poslovi su: glavni direktor, voditelj prodaje i voditelj ljudskih resursa, s prosječnim neto plaćama iznad 10.000 kuna, a slijede magistar farmacije, vozač kamiona, voditelj nabave... S druge strane, najnižu prosječnu neto plaću imaju šivači (3.000 kuna), zaštitari i prodavači (3.100), radnici u metalnoj industriji (3.300 kuna), krojači (3.400)...

Moja_placa_1_-_Distribucija_plaće_-_Varaždinska_zupanija.jpg

Moja_placa_2_-_Najplaceniji_poslovi_-_Varaždinska_zupanija.jpg

Moja_placa_3_-_Najnize_placeni_poslovi_-_Varazdinska_zupanija.jpg

Moja_placa_4_-_Beneficije_-_Varazdinska_zupanija.jpg

(izvor: MojaPlaca.hr)

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.