Projekt Tehnološkog parka nakon Chicaga seli u Kaliforniju i Texas

| 26.4.2017. u 08:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Projekt Tehnološkog parka Varaždin “Fast track to Chicagoland 2017“, koji je proglašen najboljim na najvećoj svjetskoj konferenciji o poslovnoj inkubaciji nedavno održanoj u Seattleu, dobiva svoj nastavak.

Kako doznajemo od pomoćnika direktora za tehnologije TPV-a Karla Kukeca, već je u tijeku nastavak projekta u sklopu kojeg je pet hrvatskih tvrtki krenulo na svoj put prema američkom tržištu.

Pun pogodak

- Tvrtke već intenzivno rade na izlasku na američko tržište, a neke već tamo imaju prodajne timove i skladišta. Ono što se još uvijek rješava je intelektualno vlasništvo koje je u SAD-u regulirano drugačije nego u EU, i to je razlog zbog kojeg ne možemo još izlaziti s detaljima - kazao nam je Kukec koji smatra da je to dokaz da je nagrađeni projekt bio uistinu pun pogodak.

Podsjetimo, u spomenutom projektu Tehnološkog parka u studenom 2016. godine sudjelovalo je 15 hrvatskih tvrtki, koje su s američkim i hrvatskim trenerima osmislile plan širenja na američko tržište.

- Hrvatskim tvrtkama pružili smo ubrzanu metodologiju za pristup tržištu SAD-a, i to tako da smo ih povezali s američkim partnerima koji im daju potrebnu podršku - pojašnjava Kukec.

Dodaje da Tehnološki park i dalje surađuje s tvrtkama koje izlaze na američko tržište, no u većoj mjeri podrška su im partneri iz SAD-a.

- To je i bio cilj projekta: povezati tvrtke s partnerima iz SAD-a s kojima su oni sada u izravnom poslovnom odnosu. Nama nije cilj da mi njih podučavamo nečemu što ni mi sami ne znamo, već da prepoznamo što tvrtke trebaju i da dovedemo ljude koji im mogu pomoći - kaže Kukec.

Naglašava da je nedavno sudjelovanje na „Ignite pitch natjecanju“ u Seattleu, održanom u sklopu najveće svjetske konferencije o poslovnoj inkubaciji ICBI (International conference on business incubation), otvorilo brojna nova vrata.

Novi “Fast track”

- Na konferenciji je sudjelovalo više od 600 stručnjaka iz potpornih institucija iz 40-ak zemalja poput naše. Naš cilj je bio povezati se s njima i proširiti program koji planiramo opet provoditi u studenom ove godine. Koncept će biti isti, dakle sudjelovat će tri američka i tri hrvatska trenera, a poziv tvrtkama bit će objavljen krajem ljeta, odnosno kada zatvorimo financijsku konstrukciju - kazao je Kukec.

Iako je prošlogodišnje događanje proglašeno najboljim, smatra da postoji prostor za poboljšanja na projektu.

- Vidjeli smo da bi se trebali sektorski orijentirati, istražiti koje su branše interesantne za određenu regiju u SAD-u, vidjeti koje tvrtke mi imamo i napraviti “match”. Komunicirali smo s potencijalnim partnerima iz puno regija iz SADa. Izgledni su Kalifornija, Texas, Florida, međutim potrebno je konkretizirati započete dogovore. Predstoji nam detaljnija analiza strateške orijentacije pojedinih regija SAD-a i usklađivanje s potrebama i potencijalom naših tvrtki - kazao je Kukec te dodao kako će i ovaj put projekt biti usmjeren na zrelije tvrtke koje imaju veći potencijal rasta