Kroz projekt "2SoKroG" primatelji socijalne pomoći do posla, ali i boljeg psihičkog zdravlja Foto: Ilustracija

Kroz projekt "2SoKroG" primatelji socijalne pomoći do posla, ali i boljeg psihičkog zdravlja

VV | 24.9.2019. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

S obzirom da su na pograničnom području Slovenije i Hrvatske identificirane jednake poteškoće kada je riječ o socijalnoj politici, od prošle godine u tijeku je projekt socijalne aktivacije „2SoKroG“ čiji je dugoročni cilj promijeniti životne navike ranjivih skupina, povećati zaposlenost i spriječiti ulazak u siromaštvo.

Projekt je predstavljen u petak u Varaždinu, a o njemu su, uz Krunoslava Blažija, ravnatelja Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, govorili dr. Klavdija Rižnar, voditeljica projekta, Alenka Bilić, ravnateljica, Centar za socijalnu skrb Čakovec, Branko Travnikar, Zavod RS za zaposlovanje – Območna služba Ptuj, Ivana Knez, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA  i Nina Prelog, Center ponovne uporabe SO.P. Unatoč postupnom poboljšanju gospodarske situacije na prekograničnom području, broj dugotrajno nezaposlenih osoba se ne smanjuje, nego se izrazito povećava, a ujedno se povećava i broj korisnika državne socijalne pomoći.

- Dugotrajno nezaposlene osobe i korisnici socijalne pomoći često su neintergrirani u društvena događanja te su zbog svojih situacija i karakteristika teško zapošljivi i pasivni, kao i nemotivirani za životne promjene. Projekt je usredotočen na područje socijalne zaštite i zapošljavanja s ciljem jačanja institucionalnih kapaciteta javnih tijela, razvojem kompetencija i vještina javnih službenika na području socijalneaktivacije kako bi mogli pružati pomoć ranjivim ciljnim skupinama kod ponovno g zapošljavanja i aktivnog uključivanja u društvo – istaknuto je danas na konferenciji za novinare u hotelu Turist.

Prekogranični projekt „2SoKroG“ vrijedan je 574.947,17 eura, od čega se iz Europskog fonda za  regionalni razvoj financira s 488.705,06 eura. Nositelj projekta je Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, a uz Javnu ustanovu za regionalni razvoj Varaždinske županije, partneri su Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o.,  Center ponovne uporabe d.o.o., SO.P., Centar za socijalnu skrb Čakovec, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije i Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje – območna enota Ptuj.

Kroz ovaj projekt dugotrajno nezaposlene osobe i primatelji državne socijalne pomoći žele se približiti tržištu rada, motivirati za životne promjene i poboljšati njihovo psihosocijalno zdravlje. 

Označeno u