Profesor Hunjak o javnoj nabavi: Velika greška bila je zabrana najniže cijene kao kriterija

| 20.2.2018. u 15:25h | Objavljeno u Aktualno

Dobitnik Nagrade za životno djelo Grada Varaždina 2017. godine. prof. emer. Tihomir Hunjak u dvorani sjednice za Gradsko vijeće održao je predavanje “Rizici javne nabave u lokalnoj samoupravi”

Predavanje je bilo namijenjeo onima koji direktno sudjeluju u pripremi i provođenju postupaka javne nabave, onima koji imaju utjecaj na utvrđivanje i planiranje potreba za predmetima i uslugama koji se nabavljaju putem javne nabave te onima koji sudjeluju u radu Nadzornih odbora i Upravnih vijeća subjekata koji su obvezni primjenjivati Zakon o javnoj nabavi.

- Javna nabava je jako složena tema koja ima jako puno aspekata. Kroz javnu nabavu se troše velika sredstva, otprilike 16 posto BDP-a i nažalost sa učincima nismo uvijek svi zadovoljni. Ne mogu se uvijek zadovoljiti sve potrebe, uvijek postoje neki prioriteti i zbog toga se sukobljavaju interesi - rekao je prof. emer. Tihomir Hunjak.

Dodao je kako su svi rizici javne nabave povezani, no da ja najčešći rizik preslaba priprema, odnosno nedovoljno vremena za pripremu što rezultira svakakvim rješavanjem u posljednji trenutak.

- Jedan od važnih rizika je odabir dobavljača pa na kraju ispada da su nezadovoljni oni koji naručuju i oni koji su prihvatili posao. Svi rizici su povezani. Ako u jednom koraku pogriješite vi ste zapravo cijeli postupak diskvalificirali i potrošili novce a možda niste dobili ono što ste mogli dobiti - veli Hunjak.

Osvrnuo se i na transparentnost javnih nabava u Hrvatskoj za koju tvrdi da se ne može procijeniti no da indicija za velikom netransparentnošću hrvatskih javnih nabava ipak postoji.

- Sustav bi mogao biti bolji. Mi smo među slabijima u Europi po tome sustavu. Vidimo da se stalno isprobava nešto novo pa se rade greške. Recimo jedna velika greška je bila zabrana najniže cijene kao kriterija, gdje smo jedina zemlja u Europi koja je to zabranila - rekao je Hunjak, dodajući da ima dosta indikacija da bi se stvari mogle pogoršati.