PRIPREME ZA BERBU Za dobro vino važna je higijena u podrumu

| 10.9.2017. u 12:42h | Objavljeno u Aktualno

Berba i prerada grožđa te korištenje enoloških sredstava bile su glavne teme predavanja koje je u ponedjeljak 28. kolovoza, u društvenom domu u Donjem Knegincu, organizirala Udruga voćara i vinogradara “Varaždinbreg”.

Redovnom ciklusu predavanja koja organizira udruga odazvalo se šezdesetak malih proizvođača vina s područja općine Gornji Kneginec i Varaždinskog vinogorja, a predavanje je održao enolog Nenad Maslek, predstavnik tvrtke PaVin.

Predavač je tematikom obuhvatio procese tehnološke zrelosti grožđa, berbu i preradu grožđa, taloženje i fermentaciju mošta te upotrebu enoloških sredstava za bijela i crna vina. U prvom dijelu predavanja Maslek je istaknuo kako svaki vinar zna da je vino proizvod mikrobiološkog procesa te i da je tu izuzetno važna higijena.

- Higijena berbe grožđa i higijena u podrumu je jedan od bitnih momenata jer tu je veliki broj mikroorganizama koji utječu na samu kvalitetu vina. Grožđe se stoga treba brati po što hladnijem vremenu, stavljati u što manje sanduke, paziti da se grožđe ne ozljedi i u što kraćem roku ga dostaviti od vinograda do podruma, ukazao je Maslek. Uvijek treba, kako je naglasio, koristiti minimalne ili optimalne količine sumpora, koji štiti vino od oksidacije i štetnih mikroorganizama.

- Nakon toga sve to treba što prije preraditi i ići u postupak bistrenja mošta. Mošt se ne smije prebistriti, poslije fermentacije treba ići u brzi pretok u roku od 24 do 48 sati. Često vinari griješe kod same fermentacije, jer ne smije se staviti ni premalo ni previše živih stanica kvasca, već njihov broj u moštu mora biti optimalan - naglasio je Maslek. Istaknuo je i važnost svakodnevnog pra- ćenja tijeka fermentacije mošta i njegovo kušanje, kako bi se na vrijeme moglo detektirati eventualne mane ili neželjene pojave te pravovremeno reagirati.

Označeno u