PRIMJER Hydromat iz Horvatskog isporučuje opremu i za Irak

| 6.8.2018. u 14:42h | Objavljeno u Aktualno

Na jednom od najvećih svjetskih naftnih polja West Qurna 2, koje se nalazi kod Basre u Iraku, uskoro bi se trebala naći i oprema iz Hrvatske, i to zahvaljujući poduzeću Hydromat iz Horvatskog kraj Ivanca, koje je vlasnik svjetski priznatog patenta na području multifunkcijskih regulacijskih ventila.

- Ruski Lukoil i norveška državna kompanija Statoil nosioci su koncesije nad tim naftnim poljima gdje se obnavlja staro te se gradi potpuno novo postrojenje. O kakvo zahtjevnom poslu je riječ zorno govori to da tu radi oko 11.000 ljudi iz pedesetak zemalja, i to uglavnom iz turskih, južnokorejskih, engleskih, ruskih, kineskih i indijskih megakompanija. Među njima, našli smo se i mi jer su za vrlo važne regulacijske ventile injekcijskih bunara odabrali upravo naš patentirani koncept multifunkcijskog ventila, veli Slavko Canjuga, osnivač Hydromata, koji napominje da se kroz injekcijski bunar ubrizgava voda pod vrlo visokim tlakom od 250 do 350 bara koja tjera sirovu naftu prema crpilištu.

rsz_west-qurna_005-e1444984711606.jpg

Iako je Hydromat prije desetak godina isporučio opremu za bagdadski vodovod, to nije bilo presudno za posao na naftnim poljima, već nešto sasvim drugo. Na naftnim poljima kod Basre, naime, Lukoil je angažirao mnoge svjetske kompanije od kojih su i turske, koje isporučuju dobar dio opreme.

- Turska sve više jača u svjetsku industrijsku velesilu, imaju mnogo poduzeća iz područja strojogradnje, pa između ostalog proizvode i gotovo sve tipove ventila. No, nemaju adekvatne regulacijske ventile za ove namjene koji su zbog američke dominacije u tom području industrije ekskluzivitet njihovih kompanija. Stoga je turska strana za preporuku pitala Norvežane, poznate u naftno-plinskom off-shore, koji su im za rješenje preporučili upravo nas. Između ostalog, i zato jer smo prije nekoliko godina slične ventile i pripadajuću opremu isporučili za norveške polarne-hidroelektrane, objašnjava Canjuga, dodajući da je Hydromat zbog istih ventila bio kontaktiran i od južnokorejskog Deawooa, koji je također kao jedan od izvođača radova prisutan u Basri.

Cijeli tekst o projektu poznate tvrtke pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u