Premda pokrenuta 2014., predstečajna nagodba nad ZTB-om još uvijek nije sklopljena

Napisao/la: -
Premda pokrenuta 2014., predstečajna nagodba nad ZTB-om još uvijek nije sklopljena Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Premda pokrenuta u rujnu 2014., predstečajna nagodba nad varaždinskom tvrtkom Zagorje-Tehnobeton (ZTB) još uvijek nije sklopljena. Na to su preko odvjetnika Marijana Petrića ukazali Biserka Sokol, Ivan Bahunek, Anica Prišlić i Vladimir Vnučec, dioničari tvrtke Zagorje d.d. u stečaju u čijem je stopostotnom vlasništvu ZTB, pri čemu su Trgovački sud u Varaždinu posebice upozorili na niz dvojbenih okolnosti oko postupanja ZTB-a u dosadašnjem tijeku postupka predstečajne nagodbe.

Spomenuta četvorka, koja već godinama prijavljuje navodne nezakonitosti u ZTB-u, sada ukazuje na dvojbene rezultate poslovanja poduzeća i prodaju imovine tijekom postupka predstečajne nagodbe te oštećenje ili dovođenje vjerovnika u neravnopravan položaj. Nasuprot tome, povjerenik predstečajne nagodbe nad ZTB-om Tomislav Đuričin u izvješću sudu uvjerava da tvrtka čitavo vrijeme postupa sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

- Koliko mi je poznato, tvrtka nije poduzimala nikakve radnje koje bi za posljedicu imale oštećenje ili dovođenje vjerovnika u neravnopravan položaj. Tvrtka je, nakon otvaranja postupka predstečajne nagodbe, prodavala dio neoperativne imovine uz moje odobrenje i u svrhu prikupljanja financijskih sredstava za podmirenje prioritetnih tražbina - navodi Đuričin.

Također, napominje da se plan financijskog poslovanja prihvaćen u postupku pred Financijskom agencijom još uvijek ne može ispunjavati jer nagodba nije sklopljena pred sudom.

- S obzirom na to da tvrtka ulaže napore da podmiri sve neplaćene prioritetne tražbine, za očekivati je da će po sklapanju nagodbe biti u mogućnosti ispunjavati obveze iz nagodbe, obaviti financijsko restrukturiranje i ponovno uspostaviti likvidnost - ukazuje Đuričin, koji je sudu dostavio podatke o poslovanju iz kojih proizlazi da je ZTB prošlu godinu završio s gubitkom od 12,8 milijuna kuna, uz prihode od 82,1 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 94,9 milijuna kuna.

A što na sve kažu iz ZTB-a, ali i odvjetnik Marijan Petrić koji ukazuje kako se predsjedniku Zagorja d.d. bruto plaća od 53.600 isplaćivala iz ZTB-a, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

 

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.