Predstavljene strategije poljoprivrede: cilj je dosegnuti duplo veću vrijednost poljoprivredne proizvodnje

Nacrte Strategije poljoprivrede 2020.-2030 „Više od farme“ i Strategije razvoja akvakulture 2020.-2030. „Više od ribnjaka“, nastale suradnjom Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke te rada domaćih i stranih stručnjaka, uz konzultacije s velikim brojem predstavnika proizvođača, znanstvenika i šire javnosti, predstavio je u prostorijama Županijske komore Varaždin državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Četiri strateška cilja

U suradnji s predstavnicima sektora, utvrđena je dugoročna vizija razvoja hrvatske poljoprivrede i akvakulture te ključni problemi za koje strategije nude rješenja.

- U posljednjih 18 godina u Hrvatskoj se nisu radili nikakvi strateški dokumenti po pitanju razvoja poljoprivrede i akvakulture. Ovo je zapravo prvi put nakon dugog niza godina. Prije dvije godine Ministarstvo poljoprivrede je krenulo s izradom strategije razvoja poljoprivrede. Održan je čitav niz analitičkih sastanaka sa stručnjacima i konzultacije na terenu s poljoprivrednim proizvođačima s udrugama i zainteresiranim stranama. Više od 170 tisuća poljoprivrednika je bilo kontaktirano po pitanju ovih strategija – rekao je Tušek. Prezentirajući sukus tog dvogodišnjeg rada, Tušek je rekao da su određena četiri strateška cilja.

- To je pitanje podizanja produktivnosti, pitanje podizanja konkurentnosti, to je obnova hrvatskog sela, odnosno gospodarstva u ruralnim prostorima i jedan vertikalni cilj je uvođenje inovacija u poljoprivredu koje će osigurati dodatni impuls i na neki način pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju. Osnovni cilj ove strategije u desetogodišnjem periodu je dosegnuti duplo veću vrijednost poljoprivredne proizvodnje. Kada idemo konkretnije razgovarati onda razgovaramo o tome da želimo za 40 posto povećati vrijednost proizvodnje u svinjogojstvu, za 20 posto u govedarstvu, želimo podići nekoliko tisuća hektara novih plastenika i na taj način ćemo osigurati svoju samodostatnost – istaknuo je Tušek, dodavši su najveći izazovi u smjeru produktivnosti.

Kvalitetnije usmjeriti potpore

- Još smo uvijek relativno nisko po pitanju produktivnosti, a i pitanje vrijednosti proizvodnje i dohotka po poljoprivrednom gospodarstvu još su uvijek, u odnosu na zemlje Europske unije, relativno niski. Isto tako, želimo i bolju usmjerenost poljoprivrednih potpora u novom programskom razdoblju. Unatoč tome što smo veliki dio sredstava financirali u poljoprivredu i vrijednost poljoprivredne proizvodnje koja unatrag četiri godine ozbiljno raste, još uvijek moramo kvalitetnije usmjeriti potpore – zaključio je Tušek.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.