Predstavljene strategije poljoprivrede: cilj je dosegnuti duplo veću vrijednost poljoprivredne proizvodnje

J.Š./Varaždinske vijesti | 24.6.2020. u 16:10h | Objavljeno u Aktualno

Nacrte Strategije poljoprivrede 2020.-2030 „Više od farme“ i Strategije razvoja akvakulture 2020.-2030. „Više od ribnjaka“, nastale suradnjom Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke te rada domaćih i stranih stručnjaka, uz konzultacije s velikim brojem predstavnika proizvođača, znanstvenika i šire javnosti, predstavio je u prostorijama Županijske komore Varaždin državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Četiri strateška cilja

U suradnji s predstavnicima sektora, utvrđena je dugoročna vizija razvoja hrvatske poljoprivrede i akvakulture te ključni problemi za koje strategije nude rješenja.

- U posljednjih 18 godina u Hrvatskoj se nisu radili nikakvi strateški dokumenti po pitanju razvoja poljoprivrede i akvakulture. Ovo je zapravo prvi put nakon dugog niza godina. Prije dvije godine Ministarstvo poljoprivrede je krenulo s izradom strategije razvoja poljoprivrede. Održan je čitav niz analitičkih sastanaka sa stručnjacima i konzultacije na terenu s poljoprivrednim proizvođačima s udrugama i zainteresiranim stranama. Više od 170 tisuća poljoprivrednika je bilo kontaktirano po pitanju ovih strategija – rekao je Tušek. Prezentirajući sukus tog dvogodišnjeg rada, Tušek je rekao da su određena četiri strateška cilja.

- To je pitanje podizanja produktivnosti, pitanje podizanja konkurentnosti, to je obnova hrvatskog sela, odnosno gospodarstva u ruralnim prostorima i jedan vertikalni cilj je uvođenje inovacija u poljoprivredu koje će osigurati dodatni impuls i na neki način pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju. Osnovni cilj ove strategije u desetogodišnjem periodu je dosegnuti duplo veću vrijednost poljoprivredne proizvodnje. Kada idemo konkretnije razgovarati onda razgovaramo o tome da želimo za 40 posto povećati vrijednost proizvodnje u svinjogojstvu, za 20 posto u govedarstvu, želimo podići nekoliko tisuća hektara novih plastenika i na taj način ćemo osigurati svoju samodostatnost – istaknuo je Tušek, dodavši su najveći izazovi u smjeru produktivnosti.

Kvalitetnije usmjeriti potpore

- Još smo uvijek relativno nisko po pitanju produktivnosti, a i pitanje vrijednosti proizvodnje i dohotka po poljoprivrednom gospodarstvu još su uvijek, u odnosu na zemlje Europske unije, relativno niski. Isto tako, želimo i bolju usmjerenost poljoprivrednih potpora u novom programskom razdoblju. Unatoč tome što smo veliki dio sredstava financirali u poljoprivredu i vrijednost poljoprivredne proizvodnje koja unatrag četiri godine ozbiljno raste, još uvijek moramo kvalitetnije usmjeriti potpore – zaključio je Tušek.