Potpore će moći koristiti i oni koji su otpuštali, a "to znači povratak radnika na radna mjesta"

MGA/VV | 5.4.2020. u 15:37h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja najavu Ministarstva rada i mirovinskog sustava da će se na sjednici Upravnog vijeća HZZ-a u ponedjeljak usvojiti zamolba HUP-a kojom je zatraženo da se potpore za očuvanje radnih mjesta omoguće i svim poslodavcima koji su bili primorani otpuštati radnike i zatvoriti tvrtke prije stupanja na snagu paketa tzv. travanjskih mjera Vlade RH.

HUP je još prošli tjedan uputio na tri ministarstva zamolbu da se drugi paket Vladinih mjera, u dijelu koji se odnosi na potpore za očuvanje radnih mjesta, omogući i svim malim i mikro poduzetnicima koji su otpustili radnike jer u prvom paketu nisu vidjeli perspektivu. Malim i mikro poduzetnicima, kao što je HUP više puta naglasio, tada su bili potrebni otpisi svih davanja budući da odgode nisu bile dovoljne da se sačuvaju radna mjesta i održe poslovi.

- Čim je objavljen drugi paket mjera HUP je od Vlade zatražio razumijevanje prema svim mikro i malim poduzetnicima koji su zbog prestanka poslovanja ili velikih teškoća bili primorani otpustiti radnike. Zadovoljni smo jer ovaj potez izvršne vlasti znači povratak radnika na svoja radna mjesta, ponovno pokretanje poslovanja i vjeru da se kriza može brže premostiti. Ova kriza uči nas koliko je važno čuvati vlastitu proizvodnju, razvijati i ulagati u vlastito znanje i vlastite resurse – izjavio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Detaljnije informacije o korištenju potpora očekuju se početkom tjedna po završetku sjednice i odlukama HZZ-a.