Poljoprivrednicima predstavljene mjere ruralnog razvoja i mogućnosti osiguranja proizvodnje

Napisao/la: -
Poljoprivrednicima predstavljene mjere ruralnog razvoja i mogućnosti osiguranja proizvodnje Foto: Ivana Dreven

Mjere ruralnog razvoja i upravljanje rizicima u poljoprivredi, mogućnosti financiranja poljoprivredne proizvodnje, osiguranje proizvodnje u poljoprivredi te nabavka opreme i mehanizacije putem leasinga neke su od tema o kojima se razgovaralo na savjetovanju za poljoprivrednike održanom danas u prostorijama Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Varaždin.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede predstavili su najvažnije novine iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, točnije mjere "Ulaganja u fizičku imovinu" i "Upravljanje rizicima", s naglaskom na sufinanciranje dijela premije osiguranja. Govorilo se i o mogućnostima financiranja poljoprivredne proizvodnje kroz programe HBOR-a, poslovnih banaka, kao i nabavke opreme i mehanizacije putem leasinga.

- Cilj ovog savjetovanja je upoznati poljoprivrednike o njihovom pravu na potporu osiguranja od mogućih šteta u poljoprivrednoj proizvodnji. Riječ je o modelu financiranja koji je na snazi od 1. siječnja 2016. godine, u kojem se subvencionira premija u 65-postotnom iznosu, znači za pokrića šteta većih od 30 posto ukupne prosječne godišnje poljoprivredne proizvodnje. Vrlo je važno da poljoprivrednici osiguraju svoju poljoprivrednu proizvodnju, u tome imaju subvenciju koja nema nikakvih ograničenja i premija nije direktno povezana s nastalom štetom. Važno je da su ispunjene odredbe Pravilnika, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi prati procedure od primanja zahtjeva do isplate potpore poljoprivredniku - napomenula je Matija Vujević iz Sektora za financijske institucije Hrvatske gospodarske komore i navela konkretan primjer osiguranja, uz naglasak na omjer plaćene premije osiguranja i iznosa eventualne štete.

- Za osiguranje jabuka na plantaži od 5 ha poljoprivrednik je obvezan uplatiti premiju od 9.000 kuna, subvencionirana premija iznosi 16.000, dok štete nastale od mraza mogu iznositi i 330.000 kuna - istaknula je Vujević.

Napomenula je kako je u Hrvatskoj osigurano samo pet posto poljoprivrednika, odnosno 40 posto zemljišta, stoga je cilj informirati poljoprivrednike kako bi taj udio bio puno veći, budući da tekuće obveze u slučaju nastalih šteta ugrožavaju poslovanje poljoprivrednika.

- Poljoprivrednici obično smatraju da je osiguranje skupo ili nisu dovoljno upoznati s time. Samo prošle godine ukupne štete su iznosile 1,5 milijardi kuna, od toga su društva za osiguranje isplatila 112 milijuna kuna, država je nadoknadila 20 milijuna kuna, a 1,3 milijarde kuna je išlo na štetu poljoprivrednika. Upravo stoga je cilj da se kroz subvencioniranu premiju što više poljoprivrednika osigura kako bi osiguravatelji na sebe preuzeli taj rizik, a ne da on bude na poljoprivredniku - kazala je Vujević.

Na savjetovanju u ŽK Varaždin poljoprivrednicima su, između ostalog, predstavljeni povoljniji izvori financiranja putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), koja ima kreditne linije za financiranje tekuće proizvodnje, za obrtna sredstva i investicije.

- Samo prošle godine je HBOR isplatio oko milijardu kuna na osnovi tih kreditnih programa namijenjenih poljoprivrednicima. Tu su i poslovne banke koje su prepoznale ovu djelatnost i sve se više sa svojim programima fokusiraju na kreditiranje poljoprivredne proizvodnje uz povoljnije uvjete. Za uspjeh je potrebna i adekvatna oprema, pa su tu i leasing kuće sa svojim programima financiranja putem operativnog ili financijskog leasinga za nabavu opreme ili mehanizacije, što je zbog povoljnijih kamata jako dobro za poduzetnike, a rate prate dinamiku njihovih redovitih primanja - pojasnila je Vujević.

Jadranka Mršić Hebrang, rukovoditeljica Direkcije za kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva Hrvatske banke za obnovu i razvitak, napomenula je da je jedan od strateških interesa HBOR-a podupiranje poljoprivrede u Hrvatskoj.

- Pratimo financiranje dugoročnih investicija, ali i kratkoročnih za pripremu poljoprivredne proizvodnje. Važno je pritom da poljoprivredu u okviru naših dugoročnih investicijskih programa pratimo s ročnošću do 14 godina, kamatne stope su 3 posto godišnje, a imamo i posebne programe za obrtni kapital za pripremu poljoprivredne proizvodnje s kamatnom stopom 3 posto i ročnosti do godine dana - rekla je Mršić Hebrang, dodavši kako HBOR poljoprivrednicima omogućava i zatvaranje financijske konstrukcije kod prijave projekata na europske natječaje.

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.