Poljaci impresionirani našim turizmom, prerađevinama i primjerima dobre prakse

| 5.4.2019. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Tijekom višednevnog posjeta Hrvatskoj, predstavnici poljoprivredne komore iz Poljske, između ostalog, posjetili su OPG Jakopović i ruralni turizam Pijevci pored Novog Marofa.

Predstavnici poljoprivredne komore pokrajine Malopoljske u Poljskoj bili su u višednevnom posjetu Hrvatskoj, a domaćin im je bila Hrvatska poljoprivredna komora. Nakon sastanka poljskih i hrvatskih predstavnika poljoprivrednih komora, gosti su posjetili stočarsku farmu Širjan u Ivanić Gradu, OPG Hažić u Međimurju te OPG Jakopović - „Kuću magične trave“ kod Novog Marofa, gdje su upoznati s primjerima dobre prakse u poljoprivredi i agroturizmu. Poljski predstavnici ukratko su upoznali Predsjedništvo Komore sa svojim radom, ali i pitanjima koja su najaktualnija, od zemljišta do tržišta. Predstavnici su objasnili kako stranci mogu kupiti zemlju, ali samo uz odobrenje ministra i uz uvijet da žive minimalno pet godina u području gdje se nalazi zemlja. Komora je zadužena za kontrolu oko kupovanja zemljišta kako bi se izbjegle špekulacije, a poljaci imaju 80.000 neobrađenog državnog zemljišta i to su uglavnom male parcele.

Prosječna veličina zemljišta u Malopoljskoj regiji je 10.5 ha. Usko surađuju s Ministarstvom poljoprivrede kroz 10 sektorskih platformi na kojima se godišnje obradi 200 dokumenata. Poljska komora na lokalnoj razini također ima redovite sastanke s donositeljima odluka te smatraju kako je dobra komunikacija neophodna za razvoj poljoprivrede. Poljska prema zadnjim podacima ima veliki rast od gotovo 4% u govedarskom sektoru za razliku od RH koja ima drastičan pad za 10%, što je naravno uzrokovalo nebrojena pitanja među stočarima. Obje strane su se složile kako je osim velike potpore politike i subvencija, ključna sljedivost proizvoda te edukacija potrošača.

Poljaci su bili impresionirani farmom Širjan na kojoj su mogli slušati i vidjeti pozitivan primjer iz govedarskog sektora u RH. Poljska pokrajina može se usporediti s Hrvatskom po sličnom broju stanovnika. 

- Njihova lokalna komora ima oko 40 zaposlenih, a financira se djelomično iz poreza, na temelju obaveznog članstva, projekata te iz javnih ovlasti koje u Hrvatskoj još nemamo. Oni su jači u primarnoj proizvodnji, ali su fascinirani našim turizmom i nekim prerađevinama koje imamo u Hrvatskoj. U pojedinim segmentima zaostaju za nama, npr. primjerima dobre prakse koje su vidjeli ovdje. Interesantne su im stvari koje su vidjeli u Međimurju, Ivanić Gradu, načini na koje pokušavamo izvesti van naše gotove proizvode, jer se sve svodi na to da nemamo količina pa moramo ići s kvalitetom - rekao je Mladen Jakopović, predsjednik HPK.

Osmeročlano poljsko izaslanstvo predvodio je predsjednik poljoprivredne komore pokrajine Malopoljske Ryszard Czaicki.
- Htjeli smo vidjeti kako poljoprivreda funkcionira u Hrvatskoj jer su nakon našeg ulaska u Europsku uniju neki procesi završili, a vaši su tek u povojima. U našoj poljoprivredi neke su promjene jako daleko stigle, a neke nisu i postoje određeni nedostaci. Kod vas su promjene započele i sigurno da će napredovati. Radite to vrlo mirno, staloženo i iznenađen sam jer se poljoprivrednici jako dobro snalaze iako nemate dobru institucionalnu potporu - dodao je predsjednik poljoprivredne komore Malopoljske.

HPK u svom djelovanju naglasak stavlja i na međunarodnu suradnju i projekte.
- Pokušavamo kroz različite međunarodne projekte i međunarodnu suradnju dovesti u Hrvatsku pozitivne ideje. S druge strane. odlascima naših članova da vide primjere dobre prakse, da dobiju nove ideje, da ih 'ukrademo', želimo na najbolji način primijeniti takvu dobru praksu na našem području - zaključio je Jakopović.