Podizanjem klopoca toplička Udruga Sv. Martin obilježava početak zriobe i pripremu za berbu

| 25.7.2020. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin iz Varaždinskih Toplica poziva ljubitelje vinogradarske tradicije i dobre kapljice da se pridruže ceremoniji podizanja klopoca koja će se održati danas, 25. srpnja u 16 sati u Leskovcu kod domaćina Tonija Novačića. Ovu tradicionalnu manifestaciju Udruga organizira 11. put zaredom, a kod subotnjeg domaćina dolaze po drugi puta.

Klopotec je drvena naprava koja bukom koju proizvodi tjera ptice i čuva zrele bobice grožđa u vinogradima, a predstavlja i čuvara tradicije. Postavljanjem klopoca započinje nova faza vinogradarske godine, zrioba grožđa i početak priprema za berbu. Svake godine domaćin je drugi član udruge vinogradara, a na domaćinstvo manifestacije čeka se čak i godinama.

Inače, Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice broji stotinjak aktivnih članova, većinom amatera vinogradara. Aktivno sudjeluje u svim manifestacijama u gradu Varaždinskim Toplicama, a ove će godine proslaviti i 20 godina postojanja. Turistička zajednica grada Varaždinskih Toplica podržava sve aktivnosti Udruge koja svojim djelovanjem obogaćuje kako turističku ponudu grada, tako i društveni život na gradskom području.