Plenković: Tvrtke s velikim padom prihoda oslobađaju se plaćanja poreza Foto: VV arhiva

Plenković: Tvrtke s velikim padom prihoda oslobađaju se plaćanja poreza

Varaždinske vijesti | 1.4.2020. u 17:58h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković danas je predstavio novi paket mjera pomoći gospodarstvu za suzbijanje utjecaja pandemije koronavirusa.

- Uoči sutrašnje sjednice Vlade, održali smo uži kabinet na kojem smo dogovorili paket mjera i zakonskih prijedloga. Dio tih mjera ćemo predložiti Saboru na usvajanje - napomenuo je Plenković.

- Više od 65.000 poduzeća već je krenulo u provedbu naših mjera i tako se spašavaju radna mjesta. Taj cilj je važan jer su prve procjene razmjera veće od one iz 2008. Mi smo stoga odlučili izaći s još jednim paketom mjera, premda znamo da smo dosad učinili sve da budemo otporniji na vanjske šokove i krize - rekao je, među ostalim, Plenković te predstavio mjere.

- Potpora koja se već koristi za 400.000 ljudi, mjera od 3.250 kuna, podići će se na 4000 kuna neto. Država će preuzeti teret davanja na tih 4000 kuna, što je 1460 kuna po zaposlenom. Ta mjera se koristi samo ako poslodavci zadržavaju radnike - rekao je Plenković.

- Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan. Oni koji su imali pad prihoda od 20 do 50 posto bit će djelomično ili u cijelosti oslobođeni od poreza na dobit, dohodak i doprinose za iduća tri mjeseca. Oni koji imaju prihode manje od 7,5 milijuna kuna i pad prihoda veći od 50 posto, njih ćemo osloboditi u potpunosti plaćanja svih poreznih obveza. Tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna prihoda oslobađaju se poreznih obveza proporcionalno padu prihoda u travnju, svibnju i lipnju - dodao je.

- Predložit ćemo odgodu plaćanja poreza na dodanu vrijednost sve dok se ne naplate izdani računi. To ne znači da oslobađamo od plaćanja PDV-a. Ministri su dobili nalog da obavljaju samo one naloge koji su nužni na funkcioniranje države, dakle, samo nužnih rashoda - rekao je premijer.

- Uz sve ovo što ćemo raditi, idemo i u razgovore sa socijalnim partnerima, prije svega sa sindikatima, gdje moramo razgovarati kako možemo ići prema daljnjim uštedama s obzirom na prava koja sada postoje. Bili smo sretni s porastom plaća, no u ovakvim trenucima moramo razgovarati sa sindikatima, što i kako dalje. Bit će novaca i za mirovine i za plaće za ožujak, a o isplati za travanj ćemo vidjeti što ćemo dogovoriti, s obzirom na izazove - kazao je Plenković, prenosi index.hr.

Najavio je i promjenu niza zakona u turizmu, a za poljoprivredni sektor namjera je da se najmanje 60 posto poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda naručuje od onih koji su proizvedeni u Hrvatskoj.