PČELE I NOVE TEHNOLOGIJE Smart beekeeping kao pomoć pčelarima

J.Š./Varaždinske vijesti | 6.8.2020. u 08:20h | Objavljeno u Aktualno

Zijada Redžića iz Petrinje i Brunu Hrga iz Varaždina povezale su dvije stvari u životu. Jedna je studentski životu u Varaždinu, a druga je ljubav prema pčelama. Na temelju toga svoje znanje, iskustva i prilike odlučili su podijeliti s drugima pa osnovali prošle godine zajedničku tvrtku naziva Smart beekeeping, a s ciljem razvoja i isporuke novih softverskih i distribucijskih rješenja u pčelarstvu.

- Kako smo i sami pčelari, tako možemo našim kolegama ponuditi najbolje za pčelarstvo – kažu sugovornici Zijad i Bruno te dodaju da su u međuvremenu dobili priliku distribuirati visoko kvalitetnu tursku pčelarsku opremu na hrvatskom tržištu i tu priliku su s veseljem prihvatili. Radi se o proizvodima koje su i sami isprobali u svom pčelinjaku i s kojima su iznimno zadovoljni.

- Naša ideja je ponuditi pčelarima nove inovativne proizvode i rješenja po pristupačnim cijenama kako bi pčelarstvo učinili rentabilnijim. Ukoliko kupci ne žele osobno pokupiti proizvode, šaljemo ih GLS kurirskom službom. Dostava je u roku od 24 sata od dana slanja - objašnjavaju. Osim preko web shopa, narudžbu je moguće napraviti i preko telefona, a detalji se mogu saznati na internetskoj stranici Zujalica.hr. Na svojem web shopu, koji je jedini takve vrste dostupan u Hrvatskoj, proizvode su podijelili na nekoliko kategorija pa tako svi zainteresirani mogu pronaći sve detalje oko dijelova košnice, pčelarski pribor, sve o radu s okvirima, rad s voskom, rad s maticama, vrcanje meda, posude za med, zaštitna odjeća, lijekovi i hrana za pčele, ostali pribor i dijelovi te setovi proizvoda.

- Najprodavaniji proizvod nam je plastična podnica sa sakupljačem peluda koja je od tvrde plastike i otporna na sve vremenske uvjete. Možete je dezinficirati plamenikom ili prokuhati u sodi. Podnica je ventilirana, pelud se ne plijesni jer se nalazi u dvostrukoj ventiliranoj ladici koja se otvara sa stražnje strane. U ponudi imamo i rukavice od kravlje kože sa zaštitom zgloba i ventilacijom dugačkih rukava. Rukavice, koje vas štite od uboda pčela, mogu se koristiti za vrtlarstvo i ostale aktivnosti, a napravljene su od visokokvalitetne kože i platna, meke i izdržljive. Imamo i hranilicu u koju stane skoro šest litara sirupa sa rešetkicama koje štite pčele od utapanja. Kad pčele popiju sirup otvori se srednji poklopac tako da pčele uđu u hranilicu. Nema gušenja pčela i sirup se brzo popije – predstavlja neke od proizvoda sugovornik Hrg, dodajući da im se svatko može javiti za savjet, što i kako treba raditi ili kako postupiti u određenom slučaju dok im oni mogu pomoći oko razvoja i distribucije.