OPG Volarić: Potražnja postoji, ali stanjem na tržištu nismo zadovoljni

| 16.11.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Elstar, Jonagold, Melrose, Gloster, Zlatni delišes, Granny Smith, Topaz, Gold Rush, Fuji, ali i starije sorte poput božićnice, bobovca i mašenke samo su neke od sorti jabuka koje obitelj Volarić uzgaja u novomarofskom naselju Krč. Uz jabuke nalaze se tu orasi i kesteni pa je voćnjak obitelji Volarić jedini takav nasad na tom području. Na pitanje zašto baš jabuke, a svi znamo da uvoz guši domaću proizvodnju, sugovornica Martina Volarić Plantić odgovara da prvenstveno zbog puno neobrađene zemlje koju su željeli što efikasnije iskoristiti, a kako svi u obitelji imaju stalno zaposlenje voćnjak im predstavlja vid terapije i odmora.

Obitelj je prvi nasad jabuka zasadila 2000. godine, a potom su ga proširili u nekoliko narednih godina. Prije dvije godine osim jabuka, odlučili su i posadili više sorti kestena i oraha. Tako se danas nasad jabuka nalazi na površini od oko 0,6 hektara na kojem je ukupno 500-tinjak sadnica različitih sorti jabuka. Orasi i kesteni zauzimaju površinu od oko 0,4 hektara. Navode da potražnja postoji, ali stanjem na tržištu općenito nisu zadovoljni te se samo od voćnjaka ne bi moglo živjeti.

- Istina je, uvoz guši domaću proizvodnju i ponekad se jako teško boriti s velikim trgovačkim centrima. Otkupna cijena od strane velikih hladnjača jako je niska i neisplativa. Na ovom području ne postoje ni zadruge s kojima bi eventualno mogli surađivati. Zbog svih tih razloga osuđeni smo na privatni angažman u prodaji. S druge strane, potencijala ima jer su ljudi u zadnje vrijeme prepoznali vrijednost domaćeg proizvoda. Međutim, potrebno je krenuti s korjenitim promjenama i, prije svega, riješiti stanje s uvozom - kaže sugovornica Volarić Plantić, inače profesorica matematike.

Što još kaže obitelj Volarić čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...