Ogorčeni radnici Obuće Viko: Poslodavci nas izbjegavaju, a plaća ne dolazi

| 26.6.2017. u 11:53h | Objavljeno u Aktualno

Oko 30 radnika Obuće Viko okupilo se danas ujutro u skladištu gotove robe na prosvjedu izazvanom, kako su nam rekli, neisplaćenim plaćama za mjesec travanj koja im se iz dana u dan obećavala.

Kako kažu radnici, poslodavci su obećali da će posao krenuti dalje, ali pogon, od 17. svibnja kada je izbio požar, stoji.

- Već drugu plaću nismo primili te smo odlučili da ovo više nema smisla, a poslodavci s nama pričaju jedino preko priopćenja. Nemaju obraza stati ispred ljudi i reći nam kakva je situacija – rekao je Dragutin Pogorelec kojeg su danas, uz još jednog radnika, ostali radnici izabrali kao osobu koja će biti predstavnik u pregovorima s Upravom.

- Radnici su revoltirani. Dolaze na posao, a ne rade ništa i naravno ne dobivaju plaću, a troše svoje novce. Radi se o radnicima koji već imaju dosta staža, većina je u pedesetima i kuda će sada oni - istaknuo je u ime ogorčenih radnika Pogorelec.

Kako smo doznali od radnika, nakon što je 17. svibnja u pogonima izbio požar, nije bilo mogućnosti za nastavak proizvodnje, došle su i djelatnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje upoznati radnike s njihovim pravima.

- Od tada proizvodnja stoji, no s početkom lipnja opet smo dobili poziv da se javimo u poduzeće i da čistimo izgorjeli pogon, što smo i do sada radili. No plaća u međuvremenu nije sjela ni za travanj ni za svibanj – kažu radnici.

 

Među ostalim, rekao je Pogorelec danas su odlučili da će tražiti isplatne liste koje inače nisu dobivali, a ako im se neće uručiti, otići će na inspekciju rada.

- Neka inspekcija rada obavi svoj dio posla, a mi ćemo neisplaćene plaće staviti u FINU na čekanje u slučaju da poduzeće ode u stečaj – rekao je Pogorelec.

- Još bi mi to sve skupa izdržali da postoji neka normalna komunikacija s poslodavcima, ali oni nas izbjegavaju – ponovio je Pogorelec, dodavši da ne vidi izlaza.