"Od poljoprivrede se može živjeti, ali moramo se prilagođavati trendovima"

Napisao/la: -

Povrće i voće zdravije su namirnice, osobito ako su rezultat ekološke proizvodnje.

Svjesni su toga u Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Šipek, koje je nakon dvadesetak godina bavljenja konvencionalnom proizvodnjom povrća i voća i prodajom na varaždinskoj Gradskoj tržnici, lani prešlo na ekološku proizvodnju i danas se nalazi u prijelaznom razdoblju, koje traje tri godine.

Na 9.000 metara kvadratnih u mjestu Nova Ves blizu Varaždina Darko Šipek uzgaja bio povrće, odnosno rajčice, papriku, salatu, mahune, jagode i šparoge. Ovakvih proizvođača u Varaždinskoj županiji ima svega 30-ak.

Prema Šipekovim riječima, može se preživjeti, a da bi opstao moraš se prilagođavati novim trendovima pa je zbog toga i krenuo na ekološku proizvodnju u kojoj vidi budućnost.

- Teško se ljudi odlučuju za ekološku proizvodnju, posebno povrća jer nije isto baviti se ekološkom proizvodnjom, recimo, lijeske ili pak jagoda, budući da oko lijeske ima puno manje posla - veli nam Šipek, koji je probno počeo primjenjivati ekološka sredstva, i to radi zdravlja, a kupci su to prepoznali...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.