Obrtnici se konačno izborili za manje koeficijente komunalne naknade

Maja Grbić Alimanović | 11.2.2019. u 15:13h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Iako je komunalna naknada u Varaždinu poskupjela za 25 posto, dijelu obrtnika iznos računa trebao bi ostati uglavnom isti kao prije  poskupljenja ili nešto umanjen. Rezultat je to žustre rasprave gradskih vijećnika o komunalnoj naknadi na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća potaknute prijedlogom Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Predložili i manje

Oni su se jedini  uključili u javno savjetovanje oko ove odluke, ukazavši na  previsoke koeficijente namjene koji se primjenjuju pri izračunu komunalne naknade za pojedine obrtnike u središtu grada.
Predložili i manje. Naime, osim koeficijenta zone grada,  kod izračuna komunalne naknade za poslovne subjekte primjenjuje se i koeficijent namjene u rasponu od 1 do 10. Koeficijent 1 znači da je naknada jednaka onoj koju plaćaju građani, a koeficijent 10 znači da poslovni subjekti plaćaju čak deset puta veću  naknadu od stanara. SDP-ov Neven  Bosilj dao je konkretni primjer prema kojemu frizerka u centru grada sa salonom od 60 kvadrata nakon poskupljenje  godišnje plaća 3.600 kuna komunalne  naknade, a na taj  iznos ide i spomenička renta. Nasuprot  tome,  kako je ukazao Davor Patafta, vlasnik stana jednake  kvadrature  u  centru  grada  plaća desetinu tog  iznosa godišnje tj. 360 kuna.

          Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...