Obilaskom pogona i okruglim stolom obilježen Dan otvorenih vrata Inoxmonta

Poduzeće INOXMONT-VS iz Sigeca Ludbreškog danas je održalo Dan otvorenih vrata povodom čega je organiziran obilazak pogona poduzeća predvođen direktorima tvrtke Zlatkom Sovom i  Mladenom Vidovićem te na kraju održan i okrugli stol na temu "Kako zainteresirati mlade za metalska zanimanja i zadržati radnu snagu u Republici Hrvatskoj".

Tijekom obilaska pogona i vezano za temu okruglog stola direktor Sova je ukazao da oni s jedne strane zadržavaju radnu snagu tako da imaju organizirano u sklopu poduzeća, u pogonima majstore koji održavaju teoretski i praktični dio nastave u trajanju od 560 sati, ali se susreću s problemom nezainteresiranosti mladih za ovu granu gospodarstva.

- Mi ćemo u našoj temi okruglog stola razgovarati o tome kako stimulirati ljude na ostanak u Hrvatskoj te što mi svi skupa i poslodavci, naše lokalne samouprave i Vlada RH trebamo poduzeti da bi smanjili ili spriječili odljev mladih - kazao je direktor Sova.

Naime, moglo se čuti i da se ovo poduzeće svrstalo među top pet tvrtki u svojoj branši, a ono po čemu najviše odskaču su ulaganja, kako u proizvodnju i tehnologije, tako i u radnike. Kod njih radnici imaju iznadprosječne plaće, beneficirani radni staž i mogućnost specijalizacije.

- Radimo na tome da zadržimo ljude koliko god je to moguće. Povećali smo plaće, uveli smo beneficirani radni staž, uveli smo 24-satno osiguranje za sve zaposlenike te nudimo specijalizacije i usavršavanja. Također, moja poruka mladima je da prije ovdje počnu raditi, steknu vještine, a onda sve ostalo - komentirao je direktor Vidović.

Njihovi strateški partneri dolaze iz najrazvijenijih svjetskih zemalja, a INOXMONT je danas suvremeno poduzeće za projektiranje, proizvodnju i montažu dijelova ili čitavih postrojenja u procesnim industrijama na području Europske unije s naglaskom na tržište SR Njemačke i Skandinaviji.

Posluje u sklopu gospodarskog interesnog udruženja INGRA-DET, koje im pruža sve usluge, od pravnih pa do knjigovodstva. Uz to, brine i o svim uvjetima poslovanja, propisima i promjenama zakonodavstva u Njemačkoj. Upravo zahvaljujući spomenutom udruženju stječu pravnu i poslovnu sigurnost, posebice po pitanju problematike radnih prava izaslanih radnika, kao i nelojalne konkurencije. U Inoxmontu je prosječna plaća veća od 9000 kuna, za početne radnike izdvajaju 1700 eura, a majstori primaju plaću i do 3000 eura mjesečno.

Njihovi izaslani radnici u SR Njemačkoj primaju njemačku plaću, ali ostvaruju veća neto primanja nego radnici zaposleni direktno kod njemačkih poslodavaca, a Inoxmont-VS im osigurava plaćeni stan i prijevoz te redovito dolaze na slobodne dane u Hrvatsku što direktnim radom kod njemačkih poslodavaca ne ostvaruju. Dodatan bonus je i beneficirani radni staž te osiguranje od nezgode 24 sata.

U programu su još sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Zdenko Lucić, pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava Dražen Opalić, direktor INGRA-DET Zoran Andročec, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Vladimir Andročec, demograf Stjepan Šterc, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega Antun Šimi te ostali predstavnici.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.