„Nužne jasne upute epidemiologa za rad u vrijeme relaksacija mjera“

vv / hup | 23.4.2020. u 20:40h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja plan relaksacija mjera Vlade RH i otvaranje obimnije poslovne aktivnosti jer je to važan korak na putu prema oporavku gospodarstva, što je preduvjet stvaranja prihoda i osiguravanja sredstava za plaće radnika. Također, važna dimenzija je i psihološki moment za sve nas, u kojem smo dobili jasan pokazatelj da situacija ide prema boljem.

-Apeliramo da poslodavci u najkraćem roku dobiju jasne i nedvosmislene upute o načinu sigurnog rada. Precizne upute su potrebne tvrtkama kako bi mogli poduzeti sve što je potrebno za poslovanje u novim uvjetima, sukladno uputama epidemiologa. Na taj način najbrže će se moći osigurati uvjeti koji jamče sigurnost zaposlenika, ali i klijenata, kupaca i potrošača te omogućiti nastavak gospodarske aktivnosti bez prijetnji kaznama i zatvaranjima zbog mogućih nejasnih interpretacija. Mislimo da je važno da zajedno s Vladom osiguramo da mjere koje se traže budu primjenjive i izvedive u praksi“, poručuje glavni direktor HUP-a, Davor Majetić.

HUP apelira i da Vlada što prije sastaviti i kriterije prema kojima će epidemiološkim pokazateljima omogućavati otvaranje sektora kojima je zabranjen rad. Na osnovu tih kriterija poduzetnici će moći pratiti situaciju i pripremiti se za mogući početak rada. Uz to, kada Vlada objavi takve naputke za pojedine sektore, poduzetnici će moći ocijeniti je li im moguće profitabilno ili održivo poslovati u takvim uvjetima. 

-Uz ovu fazu relaksacije mjera snažan fokus napora HUP-a usmjeren je na mjere za poticanje gospodarstva i  pokretanje novog gospodarskog ciklusa jer moramo stvoriti preduvjete i rješenja za zamah u narednoj godini. U konzervativnim procjenama do kraja godine se predviđa da će biti 300 tisuća nezaposlenih te je zato hitno potrebno stvarati rješenja za snažniji zamah gospodarstva, upozoravaju u HUP-u.

Ukazuju i na devet nužnih preduvjeta koje predlažu za revitalizaciju gospodarstva: održavanje likvidnosti poduzeća, žurna analiza svih parafiskalnih nameta – smanjivanje onih koji čine najveći trošak hitno makar na određeno vrijeme, i potom na temelju analize i trajno smanjenje i ukidanje svih za koje je to moguće, reorganizacija javne uprave i teritorijalnog ustroja države, digitalizacija države, promjena radnog zakonodavstva, nastavak procesa javne nabave i javnih investicija, jačanje investicija privatnog sektora i bolja suradnja lokalnih poduzetnika i lokalne samouprave, plaćanje PDV-a po realizaciji te pitanje samodostatnosti kao pitanje nacionalne sigurnosti, prvenstveno u hrani i lijekovima-  strateški razvoj industrije hrane i lijekova u Hrvatskoj radi dostizanja više razine samodostatnosti