Novi Marof: Poduzetnicima pomoć do 5.000 kuna i oslobađanje od komunalne naknade

Grad Novi Marof i dalje nastavlja pomagati svoje poduzetnike čije je poslovanje ugroženo korona krizom.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Novog Marofa donijeta je odluka o dodjeli bespovratnih potpora poduzetnicima za otklanjanje štete nastale zbog izvanrednih događaja izazvanih epidemijom bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom SARS-CoV-2. Također je donijeta odluka o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti.

Korisnici bespovratne potpore mogu biti poduzetnici koji obavljaju poslovnu djelatnost na području Grada Novog Marofa, a kojima je Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Varaždinske županije i Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske privremeno obustavljen rad te kojima je rad ograničen.

– Korisnici potpore su ugostiteljski objekti svih skupina, uključujući i poduzetnike kojima je obustavljen rad ugostiteljskih objekata i u slučaju kada u skladu s Odlukom obavljaju dozvoljeni rad pripreme i dostave hrane i pića, zatim teretane, fitness centri te sportski i rekreacijski centri, kao i casina, automat klubovi i uplatna mjesta za klađenje – pojasnio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Odluku smo donijeli s ciljem smanjenja negativnih utjecaja izazvanih epidemijom bolesti COVID-19 na poslovanje te očuvanja radnih mjesta – dodao je gradonačelnik Jenkač.

Pravo na bespovratnu financijsku potporu imaju poduzetnici koji su zadržali u radnom odnosu sve radnike koji su kod njih bili zaposleni na dan stupanja na snagu Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Varaždinske županije, odnosno na dan 21. studenoga 2020. godine, te poduzetnici koji su zadržali u radnom odnosu sve radnike koji su kod njih bili zaposleni na dan stupanja na snagu Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, odnosno 28. studenoga 2020. godine, ovisno o tome kojom ranije navedenom odlukom im je rad bio obustavljen ili ograničen.

Poduzetnik koji ima zaposlenih od 1 do 5 radnika može ostvariti bespovratnu potporu iznos do 3.000,00 kuna, a poduzetnik koji ima zaposlenih 6 ili više radnika iznos do 5.000,00 kuna.

Nakon što je 17. travnja Gradsko vijeće Novog Marofa bilo donijelo odluku o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade, i sada zbog pogoršanja epidemiološke situacije i ponovne zabrane određenih djelatnosti, Gradsko je vijeće 28. prosinca donijelo novu odluku. Od plaćanja komunalne naknade u cijelosti se oslobađaju poduzetnici, pravne i fizičke osobe koje su privremeno obustavile svoj rad s 21. studenoga 2020. do 10. siječnja 2021. godine. Razdoblje oslobađanja je od 1.1. do 31.3.2021.

Na pomoći je zahvalio predsjednik Udruženja obrtnika Novi Marof Zvonimir Pisačić.

– Ja kao predsjednik Udruženja i svi ugostitelji koji su obuhvaćeni mjerom iskazujemo veliku zahvalnost gradonačelniku i Gradu Novom Marofu koji su predložili mjeru i zahvaljujemo Gradskom vijeću koje je prihvatilo mjere i prepoznalo problem koji se pojavio kod ugostitelja, ali i kod ostalih subjekata koji su bili zatvoreni posljednjim mjerama – izjavio je Pisačić te dodao da zahvaljuje i ostalim načelnicima s područja na kojem djeluje Udruženje, a koji su donijeli mjere za pomoć ugostiteljima, te se nada da će se priključiti i ostali, a isto tako i Varaždinska županija.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.