Nema optimizma u svinjogojstvu; otkupna cijena ispod praga rentabilnosti

Sugovornik Damir Jagić kojemu, uz suprugu, na farmi svinja u Svetom Đurđu, pomažu sin,kćer i nećak Sugovornik Damir Jagić kojemu, uz suprugu, na farmi svinja u Svetom Đurđu, pomažu sin,kćer i nećak

Općenito, prosinac i blagdansko vrijeme značilo je povećanu potražnju za svinjama i svinjskim mesom, ali ove godine situacija je drugačija. Ti dani nisu previše dali optimizma našim proizvođačima svinja ni nade da bi situacija u svinjogojstvu krenula nabolje.

Stanje nije zadovoljavajuće, a tu je još i koronakriza ističe Damir Jagić, predsjednik Udruge uzgajivača svinja Varaždinske županije i sam proizvođač 60 krmača na OPG-u u općini Sveti Đurđ, koji posluje već 20 godina.

- Razdoblje uništavanja svinjogojstva iz godine u godinu sve je veće. Platežna moć naših stanovnika pada, a tu je i koronakriza koja sada produbljuje neizvjesnost te su upitna brojna radna mjesta. Zbog takve situacije mnogi su prisiljeni kupovati svinjsko meso u trgovačkim lancima koje je većinom uvozno i upitne kvalitete dok domaći proizvođači svinja svoje tovljenike i odojke nemaju kome prodati pa moraju prodavati po cijeni koja je sramotna – kaže Jagić.

Cijena odojaka u Hrvatskoj kreće se od 12 do 15 kuna, a odojci iz Njemačke dolaze po 10 kuna. Otkupna cijena tovljenika koja je nekada iznosila i do 15 kuna po kilogramu žive vage ove zime je 10 kuna po kilogramu žive vage.

- To je cijena koja je ispod praga rentabilnosti. Stoga, da bi uzgajivač svinja vratio ulaganje i da bi opstali uzgajivači svinja, prihvatljiva bi nam cijena bila 12 kuna po kilogramu žive vage - kaže Jagić, dodajući da situacija danas, dok se sve skupa zbroji i oduzme, pokazuje jedino minus na računu. Dodaje da bolja situacija nije ni u drugim poljoprivrednim granama kao što je govedarstvo ili pak ratarstvo.

- Žalosno je da domaće kvalitetne žitarice izvozimo, a gotovu talijansku ili mađarsku tjesteninu i strani smrznuti kruh uvozimo. S druge strane, turizam nam je strateška grana, a mi ne trošimo ni 10 posto svih domaćih proizvoda u turizmu. Zar od ostalih proizvodnih grana Hrvatska nema nikakve koristi? Pomagalo se spasiti turističku sezonu, a zašto onda turizam nije povukao ostale proizvodne grane koje su potrebne da bi jedna država normalno funkcionirala i prehranjivala svoj narod? - pita se sugovornik, naglašavajući da bi Hrvatska bila gladna u roku dva mjeseca da se zatvore granice i onemogući uvoz.

Ukazuje da je potrebno riješiti pitanje tržišta i zabraniti velikim trgovačkim lancima nekontrolirani uvoz koji ruši cijenu domaćih proizvoda.

Zašto uzgajivači svinja nisu zadovoljni i kako se situacija s koronakrizom odrazila na njihovo poslovanje čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.