Na adrese poljoprivrednika poslano novih 208 ugovora vrijednih gotovo 26 milijuna kuna Foto: ilustracija

Na adrese poljoprivrednika poslano novih 208 ugovora vrijednih gotovo 26 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 15.7.2020. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je na adrese poljoprivrednika diljem Hrvatske 14. srpnja poslala 208 novih ugovora za nekoliko mjera iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., vrijednosti potpore od gotovo 26 milijuna kuna.

Za operaciju 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava poslana su 193 ugovora u vrijednosti 21,5 milijuna kuna, pri čemu je svakom poljoprivredniku odobreno 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima.

- Naime, pomoću odobrenih sredstava u okviru ove operacije financira se kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, gradnja i opremanje prostora, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizanje višegodišnjih nasada, a mogu se izgraditi i opremiti objekti za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda. Od početka provedbe Programa ruralnog razvoja RH korisnici su pokazali najveći interes upravo za ovaj tip operacije, a ukupno je zaprimljeno 6.013 prijava. Početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na natječaj, povećana je na 474,3 milijuna kuna, čime se može financirati 4.261 projekt - priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Za operacije 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture poslana su 3 ugovora vrijedna 1.4 milijuna kuna, zahvaljujući kojima će korisnici izgraditi poučne staze, male rekreacijske objekte, vidikovce, skloništa te postaviti informativne ploče, a sve u svrhu javne dobrobiti i rekreacijske vrijednosti šuma te povećanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja i održivog upravljanja šumskim ekosustavima, kao i očuvanja i poboljšanja biološke raznolikosti. Do sada je na drugom natječaju za ovu operaciju ugovoreno 86 projekata, vrijednih više od 56 milijuna kuna.

Novih 8 ugovora u vrijednosti od gotovo 1,9 milijuna kuna poslano je i za operaciju 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru tovnog govedarstva. Do sada su ugovorena 2 projekata u vrijednosti od gotovo 555 000 kuna. Ugovorena su i 4 projekta s korisnicima operacije 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu koja se provode putem lokalnih razvojnih strategija odabranih LAG-ova unutar podmjere 19.2., vrijedna više od milijun kuna.