FOTO Na 7. međunarodnoj gastro izložbi u hotelu Turist delicije varaždinskih ugostitelja i gostiju

vv | 24.10.2019. u 21:38h | Objavljeno u Aktualno

Na 7. međunarodnoj gastro izložbi, koju su HOK - Obrtnička komora Varaždinske županije te Udruženje hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin priredili u varaždinskom hotelu Turist, nastupilo je čak pedesetak izlagača, uglavnom ugostitelja, vinara i turističkih djelatnika, koji su pokazali najbolje od svoje ponude, kao što su pršut od konjetine, dimljeni šaran u špeku, lungič sa čvarcima, dagnje koje su se pripremale uživo… Za gastronomskom ponudom nije zaostala ni enološka, budući da je nastupilo nekoliko poznatih vinara, kao što su Kopjar, Tomšičć, Najman, Pungračič…

Zahvalivši se na odzivu, a posebno uloženom trudu i kreativnosti domaćim ugostiteljima, vinarima i turističkim djelatnicima, kao i gostima iz Slovenije, BiH te Sisačko-moslavačke županije i Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak ukazao je da je da se ovakvim manifestacijama želi pridonijeti razmjeni iskustava te obogatiti turistička ponuda jer je turizam veliki i još uvijek nedovoljno iskorišteni potencijal, posebno u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Posebnu zahvalu uputio je glavnom inicijatoru manifestacije, Udruženju hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin, čija je dopredsjednica Jadranka Behin zahvalila svima koji su pridonijeli održavanju manifestacije, kao i svim izlagačima, koje su pozdravili i koordinator slovenskih ugostitelja Marijan Vidovič, predsjednika Območno podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko, zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Zahvalu izlagačima i organizatorima uputio je i predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, koji je ukazao ne povezanost turizma i ugostiteljstva, a posebno što se uspio smanjiti PDV za ugostiteljstvo, nakon čega je otvorio manifestaciju pozivom da se prijeđe s riječi na - jela.

A da se itekako imalo na što prijeći, pokazali su restoran i zalogajnica Šanjek, pivnica Stari mlin, restoran CBS, Strauss bistro i wein bar, hotel Turist, hotel Varaždin, restoran Bedem, slastičarnica Šešet, hotel Minerva, hotel Trakošćan, restoran Fontana Crnković, restoran Angelus, vinarija Kopjar, Vinarija Šafran, Vinarija Tomšić, Vinarija Najman, Vinska kuća Kirić, Vinarija Jakopić, Udruga žena Trnovečko srce, Novomentum Novi Marof, Roto svijet pića, Maraska  te budući konobari i kuhari Gospodarske škole Varaždin.  Osim njih, nastupili su i ugostitelji iz Sisačko-moslavačke i Šibensko –kninske županije, kao i Slovenije te BiH, odnosno restorana Oaza iz Ilidže.   

-Veze s Varaždinom su dosta jače nego što bi se to možda moglo ovdje zaključiti, rekao nam je Robert Pungračić, slovenski vinar koji je ove godine treći put na gastro izložbi, i to u sklopu skupine Kulinarična Haloze, koju čini nekoliko slovenskih ugostitelja: Turistička kmetija Pungračič, Majolka, Špajza, gostilna Svenšek, gostišče Pod goro i gostilna Ribič.

Da ugostiteljstvo ne treba brinuti za budućnost jer postoji zanimanje za ugostiteljska zanimanja, posebno za kuhare, ali ove godine i konobare, ukazale je Katica Kalogjera Novak, ravnateljica Gospodarske škole, koja je na gastro izložbi od prvog dana.  

-Uvijek smo se odazivali, bilo da se izložba održavala u Trakošćanu, Varaždinu ili negdje drugdje jer ovo je i promocije struke, a naša škola tu postiže velike uspjehe. Tako da je učenik drugog razreda Karlo Štorga osvojio ekipno broncu na natjecanju, ukazala je ravnateljica.