Mreža kreativnih gradova: U kreativnim industrijama stvara se sve više BDP-a Foto: Grad Lepoglava

Mreža kreativnih gradova: U kreativnim industrijama stvara se sve više BDP-a

Varaždinske vijesti | 12.1.2020. u 20:30h | Objavljeno u Aktualno

Na sedmom sastanku Mreže kreativnih gradova, čiji je član i Grad Lepoglava, utvrđene su smjernice daljnjih aktivnosti za 2020. godinu.

Članovi mreže pozvani su na razmjenu informacija o uspješno realiziranim projektima u domeni kreativnih i kulturnih djelatnosti, koje bi trebale pridonijeti zajedničkoj izgradnji baze znanja o učinkovitim pristupima te osnažiti zajedničke inicijative i suradnje.

Na sastanku je istaknuto da je nužno senzibilizirati politiku i javnost o razvojnom značaju kreativnog sektora te da se je za stvaranje modernijeg i bogatijeg društva potrebno baviti pitanjima kvalitete života građana.

mreza_kreativnih_gradova_1.jpg

Predloženo je da se u Mreži kreativnih gradova Hrvatske i Udruzi gradova objedini lista glavnih razvojnih prioriteta kreativne ekonomije te da svi gradovi zajedno rade na afirmaciji, osvješćivanju i provedbi takve platforme.

Istaknuto je da u 2019. gotovo i nije bilo EU natječaja u kulturi na koje bi se mogli prijaviti gradovi i općine, a također nije bilo nijednog javnog natječaja na koji bi se mogli prijaviti projekti oplemenjivanja baštine registrirane listama UNESCO-a, kako bi se učinili atraktivnijima i prepoznatljivijima.

- Poznata je činjenica da se upravo u kreativnim industrijama proizvodi i stvara sve više BDP-a, a primjer su mnogi europski gradovi koji su u jednom trenutku ostali bez klasične industrije, ali su se upravo inzistiranjem na razvoju kreativnih industrija uspjeli ponovo vratiti na gospodarsku scenu i omogućiti svojim građanima da žive kvalitetnije i ispunjenije živote. To nam je dodatni cilj uz stalne aktivnosti kojima želimo još bolje pozicioniranje Lepoglave na karti kulture Hrvatske – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač, jedan od sudionika sastanka održanog u Zagrebu.

mreza_kreativnih_gradova_3.jpg

Na kraju sastanka zaključeno je da se u sljedećem razdoblju pripreme detaljnije rasprave o operacionalizaciji glavnih pravaca djelovanja te o ciljevima. I na koncu, svi su se složili s riječima jednog od sudionika rasprave: "Vjerujem kako kroz ovu mrežu 'Kreativni gradovi Hrvatske' možemo zagovarački utjecati da nam iduća godina bude malo 'kulturnija' nego ova, da budemo konkretniji u izgradnji potporne infrastrukture za svoje građane."

mreza_kreativnih_gradova_2.jpg