Ministar Tolušić: Raspisana su još dva natječaja vrijedna 300 milijuna kuna

VV | 2.6.2017. u 08:25h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je dva nova natječaja za provedbu operacije 4.2.1 „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“, za koje je ukupno raspoloživo 300 milijuna kuna, a odnose se na potpore raspoložive kroz Program ruralnog razvoja.

Jedan natječaj odnosi se na mikro, male i srednje korisnike, s ukupno raspoloživim iznosom javne potpore od 180 milijuna kuna, a drugi s iznosom od 120 milijuna kuna namijenjen je korisnicima iz kategorije velike tvrtke. Cilj koji se namjerava ostvariti kroz ova dva natječaja je povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje.

Sufinanciranje po pojedinom projektu iznosi najviše 50%, dok se iznos moguće potpore kreće od 15.000 do 3.000.000 eura za sektor prerade mesa i mlijeka, odnosno 2.000.000 eura za ostale sektore. Za početnike je najviši iznos potpore ograničen na 200.000 eura po projektu.

- Ovih 300 milijuna kuna i nedavno objavljenih pet natječaja teških zajedno 600 milijuna kuna značajno smo podigli ljestvicu u povlačenju potpora raspoloživih kroz Program ruralnog razvoja. S ovakvim tempom namjeravamo nastaviti, stoga sam optimist i vjerujem kako će ukupan iznos od gotovo 2,4 milijarde eura kroz 16 mjera Programa biti iskorišten u cijelosti - ističe ministar Tomislav Tolušić.

Prihvatljivi korisnici za oba natječaja sufizičke i pravne osobe registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda iz Dodatka I. Ugovora o EU, uključujući početnike, fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu, pod uvjetom da najkasnije u trenutku podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu budu registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda iz Dodatka I. Ugovora o EU, te proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima koji uređuju rad proizvođačkih organizacija, pod uvjetom da najkasnije u trenutku podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu budu registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda iz Dodatka I. Ugovora o EU.

Podnošenje zahtjeva za ovu investicijsku potporu počinje od 26. lipnja 2017. od 12:00, a krajnji rok za dostavu zahtjeva je 31. srpnja 2017. do 12:00 sati.