Ministar Horvat u Novom Marofu: Transformiramo gospodarstvo i stvaramo pozitivnu poduzetničku klimu Foto: Grad Novi Marof

Ministar Horvat u Novom Marofu: Transformiramo gospodarstvo i stvaramo pozitivnu poduzetničku klimu

Varaždinske vijesti | 1.7.2020. u 09:07h | Objavljeno u Aktualno

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je boravio u Varaždinskoj županiji, a tom je prilikom, u društvu gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkača, posjetio Poduzetničku zonu Ljubešćica. Radi se o zoni čiji razvoj Ministarstvo prati od samih početaka, odnosno od izgradnje, pa i sada tijekom proširenja.

- Vidimo da dinamika radova na izgradnji poduzetničke infrastrukture ovdje u zoni odlično napreduje. Radi se o tvrtkama koje ne samo da stvaraju dodanu vrijednost, već stvaraju visoku dodatnu vrijednost. Ja već treću godinu zaredom osmišljavam projekte koji transformiraju hrvatsko gospodarstva iz industrijskih ili drugih politika u nešto čime se danas bavi zapadna Europa kako bi se brojke hrvatskog gospodarstva krenule ispravnim pravcem – rekao je ministar Darko Horvat.

Naglasio je kako iz godine u godinu administrativno i parafiskalno rasterećuju hrvatske poduzetnike te tako stvaraju pozitivnu poduzetničku klimu, a tome doprinose i europski projekti.

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_04.JPG

- Pravi primjer toga je tvrtka Fripol koja već drugi puta u četiri godine koristi sredstva EU u svrhu povećanja volumena proizvodnje te uvođenja novih tehnologija. Ono što me posebno veseli, kroz sredstva koja smo kao Ministarstvo dali za stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima i za naukovanje, dajemo priliku da vlasnik Fripola sam stvara radnike za svoju budućnost – istaknuo je ministar.

Ministar Horvat i gradonačelnik Jenkač obišli su i hale bivše tvornice BBS u Podrutama gdje je, nakon što je tvrtka deset godina bila u stečaju, ponovno pokrenuta proizvodnja.

- Zahvaljujući našoj promociji i agitiranju, bivšu tvornicu BSS kupila je susjedna tvrtka, Omega Breznica i uspješno pokrenula proizvodnju. To je jedna pozitivna priča i koliko god su neki bili skeptični i mislili da su to puste priče, zahvaljujući novom vlasniku i investitoru, tamo je pokrenuta proizvodnja, zaposleni su ljudi, iskorištene su radne zone koje su kroz stečajni postupak 10 godina bile neaktivne. Na taj način razmišljamo i dalje, ne samo kroz pokretanje naših stečajnih zona, nego i pomaganjem našim poduzetnicima koji postoje na području Novog Marofa i šire kroz povezivanje s ministarstvom, HAMAG BICRO-m i HABOR-om, da lakše, brže i bolje mogu iskoristiti potencijalna sredstva koja se nude – naglasio je Jenkač.

Početak proizvodnje u bivšoj tvornici BSS jedna je pozitivna priča, a Jenkač se nada da će se isto desiti i s tvrtkama Lipa i Bor.

- Ostaje nam još samo da se proda Varteksov pogon u Novom Marofu i na tome intenzivno radimo. Sve to nema direktne ingerencije na nama jer mi nismo vlasnici, ali smo se dogovorili da intenzivno tragamo za novim kupcima i do sada smo bili uspješni, a nadamo se da ćemo biti i dalje – naglasio je Jenkač dodavši kako se na napore za ponovno pokretanja proizvodnje nadovezuju i brojne investicije u poslovnoj zoni koje se pripremaju i projektiraju i zahvaljujući kojima će zona kroz nekoliko godina zasjati punim sjajem.

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_00.JPG

Preduvjet za to je istočna obilaznica Novog Marofa koja kreće u izgradnju, a predstavlja prvu fazu budućeg gospodarskog razvoja grada.

Prije obilaska spomenutih tvrtki, ministar Horvat posjetio je, u društvu predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Vjerana Vrbanca, HGK - Županijsku komoru Varaždin, gdje je s poduzetnicima razgovarao o mjerama pomoći u koronakrizi. Horvat je predstavio mjeru pomoći u skraćivanju radnog vremena te nove mjere u samozapošljavanju i proširenju poduzetničke aktivnosti.

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_09.JPG

– Vlada je stavila na raspolaganje hrvatskim poduzetnicima, u vrlo široko postavljenom segmentu, horizontalno, koji mogu koristiti mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici, da namirujemo 2000 kuna neto po radniku u trgovačkim društvima čija je gospodarska aktivnost u odnosu na neka druga vremena pala minimalno 20 posto – rekao je Horvat i dodao da je osigurano 3 milijarde kuna da se velik broj obrta i poduzeća zadrži u intenzivnom pogonu.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a je istaknuo da je Hrvatska došla na korak do novih 22 milijarde eura raznih pomoći Europske unije.

– Ako kompariramo s iznosom koji je imala u prošlom višegodišnjem financijskom okviru od 10,7 milijardi, onda je ovo izvanredan uspjeh jer će gospodarstvenici moći dobiti duplo više potpora i gospodarski oporavak trajat će kraće nego smo mislili – rekao je Vrbanec.

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_01.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_02.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_03.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_05.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_06.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_08.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_10.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_11.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_12.jpg

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_13.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_14.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_15.JPG