Međimursko Gospodarsko-socijalno vijeće obilježava Nacionalni dan zaštite na radu

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Međimursko Gospodarsko-socijalno vijeće obilježava Nacionalni dan zaštite na radu Foto: Međimurska županija

Nacionalni dan zaštite na radu u Republici Hrvatskoj obilježava se 28. travnja kada je na inicijativu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i uz potporu Gospodarsko-socijalnog vijeća, Hrvatski sabor 1. lipnja 2007. godine donio odluku o proglašenju.

Međunarodna organizacija taj datum obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu od 2003. godine, s naglaskom na prevenciju bolesti i ozljeda na radu, a Svjetski sindikalni pokret kao Dan sjećanja na umrle i ozlijeđene radnike te tako odaje počast svim žrtvama nesreća na radu i preminulima uslijed profesionalnih bolesti. Navedeni datum odabran je kao spomen na 28 smrtno stradalih radnika na gradilištu  u Sjedinjenim Američkim  Državama.

- Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji prigodnom sjednicom godinama je obilježavalo taj dan zbog važnosti prava radnika na sigurno i zdravo radno mjesto. Svaki radnik ima pravo raditi u uvjetima u kojima se poštuje njegova sigurnost, zdravlje i dostojanstvo. Ova i prošla godina specifične su po pandemiji COVID-19 koja je promijenila živote s novim rizicima i strahovima svih nas za naše obitelji i cijelu zajednicu. Pandemija dovela je do toga da se Vlada, poslodavci i radnici, ali i svi građani suočavaju s novim velikim izazovima i mnogim učincima na radno okruženje. Mjere zaštite na radu mogu imati presudnu ulogu u suzbijanju širenja bolesti. Posljedice utjecaja COVID-19 na globalni svijet rada bit će dalekosežne, što će dovesti do nezaposlenosti velikog broja ljudi i do siromaštva te je potrebno donijeti mjere koje će to stanje ublažiti. COVID-19 nije samo globalna zdravstvena kriza već je to i velika kriza tržišta rada te ekonomska kriza. Potrebno je hitnim mjerama zaštititi radnike na radnim mjestima, održati radna mjesta i prihode. To će biti moguće samo uz pomoć gospodarstvu u vidu subvencija, financijskih i poreznih olakšica, fiskalne i monetarne politike te kreditiranje i financijsku podršku - poručili su predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Josip Grivec te dopredsjednici Ivan Senčar i Elvis Novak.

- Zabrinjavajuće je da je u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina povećan broj ozljeda na radu i broj poginulih radnika na radnom mjestu. Slična je situacija i u Međimurskoj županiji iako su u posljednjih nekoliko godina postignuti značajni pomaci u zaštiti na radu. Kod zaštite na radu jednaka je odgovornost i poslodavca i radnika. Poslodavci su odgovorni za organizaciju i provedbu mjera zaštite i sigurnost na radu, a radnici su odgovorni za rad na siguran način, poznavanje svojih prava i obveza te aktivno moraju sudjelovati u osposobljavanju i provedbi preventivnih mjera. Vlada je odgovorna za donošenje i razvoj nacionalne politike zaštite na radu donošenjem usklađenog zakonodavnog okvira, efikasan nadzor primjene propisa kroz postupanja inspekcija te primjenu stimulativnog modela osiguranja u području zaštite zdravlja na radu i drugih poticajnih mjera za ulaganje poslodavaca. Vrlo je značajna uloga stručnjaka zaštite na radu, te potpora sindikata i radničkih vijeća - dodali su.

- Zaštita na radu ne znači samo poštivanje prava, ona je puno više od administrativne zadaće. To je ključan dio dobrog poslovnog planiranja, upravljanja i društvene odgovornosti. Radnicima i poslodavcima Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji upućuje apel da učine sve kako bi se stvorili primjereni radni uvjeti i dobra zaštita na radu. Svaki poslodavac dužan je brinuti o sigurnosti svojih radnika, ali i svaki radnik mora na adekvatan način koristiti sredstva za rad i opremu za zaštitu. Jedino tako će se stvoriti uvjeti da imamo zadovoljnog radnika i zadovoljnog poslodavca - naglasili su iz međimurskog Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.