Međimurska i varaždinska tvrtka zajedno kreću s industrijskom proizvodnjom štitnika za lice

MGA/VV | 2.4.2020. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Tvrtke, Kovinoplastika Krušelj iz Preloga i varaždinski GIT, odlučile su pomoći u ovoj kriznoj situaciji vezanoj uz COVID-19 u kojoj se nalazi cijeli svijet, tako što su prvi u Hrvatskoj započeli industrijsku proizvodnju štitnika za lice i oči (vizire).

U Hrvatskoj ne postoji industrijska proizvodnja, a potražnja je velika jer ih nema niti se mogu nabaviti u potrebnim količinama u inozemstvu. Kako bi pomogli u smanjenju pandemije korona virusa osmisli su štitnik za lice za zaštitu medicinskog osoblja te sve ostale službe i djelatnike koje su izložene mogućoj zarazi: civilna zaštita, policija, vatrogasci, trgovci...Potražnja za medicinskim maskama i štitnicima za lice i oči u svijetu je trenutno enormna i ne mogu se proizvesti tražene količine. Nošenje maske na licu ne štiti oči, maska za lice sa vizirom povećava zaštitu očiju, nosa i usta. Štitnici za lice su dovoljno veliki da u potpunosti prekriju lice, a mogu se dezinficirati, što njihovu upotrebu čini višekratnom.

Entuzijasti iz cijele Hrvatske (tako su počeli Kovinoplastika i GIT) neumorno printaju na 3D printerima ali ne mogu zadovoljiti potrebne količine. Da bi se napravio štitnik za lice u 3D pisaču, potrebno je od jednog do tri sata, ovisno o modelu. Unatoč nastojanju volontera koji to rade po školama, vlastitim domovima nemoguće je proizvesti dovoljne količine. Stoga su Božidar Krušelj i Denis Terzić napravili industrijski proizvod koji će pomoći u smanjenju oboljelih. Njihov je plan proizvesti 1.000.000 štitnika za lice i oči.

- Zaustavili smo sve poslove i nismo spavali tjedan dana, dok nismo napravili proizvod - rekao je vlasnik Kovinoplastike g. Krušelj. Danas je započela proizvodnja i uskoro našem medicinskom osoblju neće nedostajati štitnici za lice u borbi od korona virusa.

Štitnici su višefunkcionalni mogu se koristiti za više namjena. Svi su podesivi, Lako se nose jer su izuzetno lagani te se mogu nositi cijeli dan. Uz osnovni okvir dolaze zamjenjive zaštitne folije. Prve količine su namijenjeni opskrbi našim bolnicama.
Lice i ruke su jedini dijelovi tijela koji nisu pokriveni tokom dana i oboje su izloženi. Jeste li svjesni koliko puta rukama dotaknete lice? Ako virus dođe u doticaj sa licem a ne pomaže što su naše ruke dezinficirane, jer ako je virus na licu ili trepavicama trljajući obraze pa oči možemo se zaraziti. Štitnici su jako korisni jer ruke uspijevamo dezinficirati tokom dana, a što je sa licem, kako lice zaštiti ? Stoga prava zaštita je ako štitimo lice sa maskicom i vizirom a ruke redovno peremo tj dezinficiramo.