U županijskim školama produženi boravak s pregradama: što još muči učenike i roditelje? Foto: Varaždinska županija

U županijskim školama produženi boravak s pregradama: što još muči učenike i roditelje?

IHR/Varaždinske vijesti | 4.9.2020. u 12:38h | Objavljeno u Aktualno

U školama Varaždinske županije sve je spremno za početak nastave u ponedjeljak, 7. rujna. Najavili su to dožupan Tomislav Paljak te pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport Miroslav Huđek na današnjoj konferenciji za novinare u atriju Županijske palače na kojoj su odgovorili na brojna pitanja i nedoumice učenika i roditelja vezana uz početak nove nastavne godine.

Uvode se dodatne linije, a maske obavezne

Dožupan Paljak rekao je kako je sve spremno što se tiče prijevoza učenika u škole te je postignut dogovor s prijevoznicima.

- Varaždinska županija je kao osnivač osigurala prijevoz u skladu s propisanim mjerama, a točno vrijeme polaska buseva škole će objaviti i iskomunicirati s roditeljima i učenicima. Raspored je usklađen, a poslijepodnevni vozni red omogućit će dolazak učenika putnika u 13.30 sati iz svih smjerova, a odlazak u sve smjerove bit će u 19.15 sati. Djeca u autobusima trebaju nositi maske i biti grupirana, odnosno, poželjno je gdje god je to moguće da učenici istoga razrednoga odjela budu jedni uz druge te sjedaju na ista mjesta. Ne očekujemo prevelike gužve. U prosjeku se tridesetak učenika vozi busom prema školama te zasad neće biti potrebe za dodatnim busevima. Busevi neće biti prenatrpani, a uvest će se i dodatne linije kako bi polazak buseva bio usklađen s nastavom u dvije smjene – rekao je dožupan Paljak i dodao kako škola ne može mijenjati rad u smjenama bez prethodnog dogovora s osnivačem, jer svaka promjena zahtijeva i drugačiju organizaciju prijevoza.

Učenicima putnicima savjetuje se izbjegavanje gužvi i okupljanja na stajalištima autobusa te vlaka te češće pranje ruku.

- Što se tiče prijevoznih karata, učenici koji u školu putuju vlakom i imaju profil na pametnoj kartici iz prošle školske godine do izrade novog profila i prikupljanja potrebne dokumentacije, odnosno potvrda škole, moći će se prevoziti na temelju postojeće pametne kartice do uključivo 20. rujna, a učenici prvih razreda ili učenici koji prvi puta koriste prijevoz vlakom vozit će se bez prijevozne karte do pribavljanja potrebne dokumentacije za izradu profila pametne kartice i potvrde škole do uključivo 20. rujna ove godine. Mjesečne karte za bus prodavat će se od ponedjeljka, 7. rujna do utorka 15. rujna, a u tom razdoblju učenici mogu koristiti prijevoz s čip karticama od prošle školske godine. Učenici prvih razreda prilikom dolaska trebaju napomenuti vozaču da su prvi razred – rekao je Paljak.

Sve mješovite obrazovne grupe stranih jezika, izborne nastave u općoj gimnaziji u 2., 3. i 4. razredu i etike / vjeronauka, kao i grupe koje o njima ovise u dijelu spajanja ili dijeljenja nastavu će imati isključivo online preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Nije dozvoljeno miješanje učenika iz različitih razreda, ali nije moguće niti da jedan dio razreda čeka dok je drugi dio na nastavi nekog stranog jezika. Stoga će se sve takve aktivnosti provoditi online – rekao je Paljak.

Bit će boravka, učionice s pregradama

U školama kojima je osnivač Varaždinska županija bit će organiziran produženi boravak i to od 8. rujna već u dvije škole – OŠ Vidovec i OŠ Novi Marof - a u ostalih 19 škola od 14. rujna.

- I tu su propisane posebne mjere. Ministarstvo je dalo mogućnost da se produženi boravak u adekvatnom prostoru s prozirnim pregradama i to smo dogovorili s jedinicama lokalnih uprava kako bi se to organizirano. Riječ je o prozirnim mobilnim pregradama koje moraju biti čvrstog stativa, najčešće je to pleksiglas, ali ne mora biti. Važno je da se predavač vidi, a da učenici budu odvojeni fizički – rekao je Paljak i dodao kako će u hodu vidjeti hoće li produženi boravak biti organiziran za sve učenike nižih razreda.

- Naravno da ćemo gledati da se grupiraju razredi – najavio je Paljak.

Nema iznajmljivanja sportskih dvorana!

Istaknuo je kako tijekom rujna neće biti komercijalnog iznajmljivanja sportskih dvorana u školama.

- Ostajemo pri tome, dvorane će se koristiti samo za školske potrebe – naglasio je Paljak koji je rekao kako su jučer s ministrom imali online sastanak gdje je spomenuto pitanje korištenja sportskih dvorana.

- Ministarstvo razrađuje mogućnost da se tijekom rujna iznađe model eventualnog korištenja dvorana školskim klubovima i ostalim zainteresiranima. Svjesni smo da se djeca bave sportom za koji trebaju dvoranu i sigurno da su klubovi u problemima, no vjerujemo da će se i to riješiti i iskristalizirati tijekom rujna – najavio je Paljak.

Ako se nose maske, onda se nose!

Što se tiče nošenja maski, maske će na nastavi nositi samo viši razredi i to ako se radi o velikim razredima, dok oni razredi s manjim brojem učenika i dovoljno velikim učionicama neće morati nositi maske.

- Srednjoškolci maske nose svakako i one se nose na hodnicima škola, a učenici razredne nastave u školi ne trebaju nositi maske osim u prijevozu i prilikom čekanja autobusa – rekao je Paljak.

Na pitanje tko što će biti s učenicima koji imaju alergije na maske ili su alergični i imaju neke druge zdravstvene probleme koji bi se mogli povezati s COVID-19, Paljak kaže kako takvi učenici ne trebaju nositi maske i normalno pohađaju nastavu.

- Razred će se u tim slučajevima posložiti tako da sva ostala djeca imaju maske, kako bi rizik bio što manji – rekao je Paljak.

Iako je ministar Radovan Fuchs najavio kako će učenici koji neće htjeti nositi maske biti poslani kući te će o tome škole obavijestiti roditelje, s kojima će se onda i razgovarati, Paljak ističe kako je to pitanje pedagoškog djelovanja stručnjaka u školama.

- Naravno da treba djelovati tako i razgovarati s djecom i roditeljima tako da ipak svi prihvate ovo što moramo raditi. Ako ćemo raditi iznimke, onda ćemo svi skupa biti u problemu. Ako se nose maske, onda se nose maske! – rekao je Paljak.

Nastavnici na testiranje, učenici ne

Varaždinska županija još je prošli tjedan najavila da će platiti testove za sve nastavnike koji će morati biti u samoizolaciji, no danas je Paljak rekao kako je dogovoreno da se tom nastavniku izda uputnica od strane liječnika opće prakse i neće biti dodatnih troškova.

- Obrazovni sustav je visokorizični sustav, kao i zdravstveni te Domovi za starije i nemoćne. Školski djelatnici će imati pravo biti upućeni na testiranje prije povratka na posao. Ako bi se dogodilo da se to ne uvažava, onda je uputa da se djelatnik javlja direktno epidemiologu. Učenici se nakon samoizolacije neće testirati, nije potrebno. Medicinska struka je rekla da je to, što se tiče djece, normalno i u redu – rekao je Paljak.

S obzirom na to da je puno pitanja oko samoizolacije i statusa roditelja u tom slučaju, Paljak navodi kako se ta mjera izriče samo onoj osobi koja je osobno direktno bila u kontaktu s pozitivnom osobom

- U tom se slučaju osobe koje žive u kućanstvu s osobom u samoizolaciji, ponašaju se uobičajeno. Tek ako osoba u samoizolaciji razvije znakove bolesti, testira se i bude pozitivna, od tog trenutka su sve osobe koje žive s tom osobom u samoizolaciji. Nema potrebe za uvođenjem mjere samoizolacije kontakta kontakta. Ako je školarac pozitivan na Covid-19, s njim u izolaciju idu i članovi njegovog kućanstva, no ako je školarcu propisana samoizolacija jer je bio u kontaktu sa zaraženim učenikom, članovi njegova kućanstva ne moraju u samoizolaciju sve do trenutka kad, i ako školarac ne razvije znakove bolesti i bude pozitivan na koronu. U tom slučaju, roditelji zaposleni na poslovima koji se ne mogu obavljati od kuće, moraju uzeti bolovanje i imat će naknadu plaće u iznosu 70 posto od osnovice za naknadu plaće. Šanse za punu naknadu plaće roditelji imaju samo ako im dijete oboli od koronavirusa pa i oni, dakle, moraju u obaveznu samoizolaciju – rekao je Paljak koji je još jednom ponovio osnovna pravila odvijanja nastave u školama od 7. rujna.

"Balončići" i "mjehurići" i bez miješanja

- Bio sam učitelj i ravnatelj više od 20 godina i dobro znam što znači organizirati nastavu i to još pod ovim uvjetima. Djeca nižih razreda moraju biti u "balončiću" ili, kako ih još zovu, "mjehuriću" pa se razredi međusobno ne smiju miješati i sva djeca iz istog razreda moraju biti stalno zajedno na istom mjestu. Učenike nižih razreda dočekuje učiteljica, neće imati školsko zvono pa će nastavnici odlučiti kad je odmor. Prehrana će biti osigurana posebno po razredima. U velikim školama gdje imaju blagovaonički prostor moguće je organizirati i u tom prostoru, no o tome odlučuje i procjenjuje svaka škola posebno. Poanta je da će učenici hranu dobivati na istom mjestu – rekao je Paljak.

Nastava tjelesne i zdravstvene kulture održavat će se što je moguće više na otvorenom prostoru.

- Ako će biti u dvorani znamo kako se dezinficira i kako epidemiološki to mora izgledati – rekao je Paljak.

- Tijekom malih i velikog odmora učenici u pravilu ne smiju napuštati učionicu. Oni koji su smješteni u učionicama s balkonima, ako imaju tu mogućnost, moći će izaći na svježi zrak. Jedan razred bi trebao koristiti jedan wc – rekao je Paljak.

Prvi dan nastave roditelji prvašića će iznimno moći u prostore škole. Škole su na svojim internet stranicama već objavile upute za roditelje kako se moraju ponašati.

- Petnaest minuta je maksimalno vrijeme predviđeno za tu komunikaciju. Neće biti posebne zvonjave odmora, također mnoge škole iscrtavaju smjerove, a učenici će ulaziti na različite ulaze prema objavljenim rasporedima, koji su najbliže njihovim učionicama – rekao je Paljak i svima na kraju poželio dobrodošlicu u školske klupe.

Ništa vam neće prvi dan nastave pokvariti!

- Svim učenicima želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu i da je odrade u prostorima koji su za to građeni, a to su naše škole. Svim prvašićima želim dobrodošlicu i poručiti im da smo učinili sve i da im taj prvi dan škole ništa neće pokvariti. Dragi roditelji, pratite nas i imajte povjerenja u nas i ne bojte se bez obzira na izvanrednu situaciju. Nastavnicima zahvaljujem i posebno im čestitam na reakciji. Oni su najsvjetlija točka kada smo doživjeli lockdown te su u toj situaciji odradili zadatke vrhunski i siguran sam da će i u ovim uvjetima pedagoški i profesionalno raditi s našom djecom. Zahvaljujem se i ravnateljima na svemu što su napravili. Kao što oni imaju povjerenja u nas, tako i mi imamo potpuno povjerenje u njih. Želim da ova školska godina dobro započne i da tijekom realizacija programa i da situacija ide na bolje, a ne na gore – rekao je Paljak.