Marljivi, ali za što? Razvojna raznolikost i gospodarski potencijali naših županija ukazuju na paradokse

Igor Čolaković | 22.2.2021. u 15:42h | Objavljeno u Aktualno

Velike su razlike u snazi gospodarstva naših županija, ukazuje publikacija “Županije - razvojna raznolikost i gospodarski potencijali” u kojoj su predstavljeni socio - ekonomski podaci koji pokazuju i trendove u gospodarskom razvoju. Studija je ponovo potvrdila kako su proizvodno najrazvijenije tri županije na sjeveru Hrvatske - Varaždinska, Međimurska i Krapinsko - zagorska, ali i da su upravo u tim sjevernohrvatskim županijama, unatoč godišnjem rastu neto plaća, one i dalje među najnižima u Hrvatskoj.

- Varaždinska županija je svojim smještajem na sjeveru Hrvatske i na važnim prometnim pravcima prema Sloveniji i Mađarskoj, sa svojim marljivim i educiranim ljudima te razvijenom infrastrukturom oduvijek bila dobro mjesto za gospodarsku djelatnost. Tradicionalno razvijeno poduzetništvo, otvorenost investitorima i tradicija poslovanja s cijelim svijetom, ulaganje lokalne zajednice u stvaranje efikasnog sustava obrazovanja te orijentiranost na usvajanje novih tehnologija dovele su do toga da Varaždinska županija raspolaže jedinstvenim gospodarskim potencijalom u ljudima, tehnologijama i zemljopisnom prostoru - istaknuto je u ovoj analizi koju su izradili u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

U strukturi gospodarstva Varaždinske županije i dalje je dominantna prerađivačka industrija, uz vrlo snažnu trgovinu, građevinarstvo, prijevoz te poljoprivredu. Prema rezultatima izvoza, Varaždinska županija je u samom vrhu u Hrvatskoj, tako da tvrtke ostvaruju znatan izvozni suficit, a u posljednjih dvadesetak godina njihov je izvoz povećan čak četiri puta. Studija ukazuje kako se mijenja i tradicionalna gospodarska struktura, budući da se posljednjih godina u županiji snažno razvija IT sektor, ali i svi oblici zdravstvenog i kontinentalnog turizma te niz poslovnih zona.

Posljednjih godina tvrtke iz Varaždinske županije intenzivno ulaze i u procese digitalne transformacije poslovanja, što je znatno olakšano već stečenim iskustvima u radu s cijelim svijetom. Tome pridonosi i lokalni obrazovni sustav koji se u velikoj mjeri prilagodio i osposobio ne samo za primarnu edukaciju učenika nego i za cjeloživotno učenje.

To potvrđuju i ekonomski pokazatelji koji govore da je primjerice, bruto domaći proizvod Varaždinske županije od 2015. do 2017. godine porastao za 4,6 posto, što je bilo 1,2 posto više od Hrvatske i drugi najviši rast, odmah iza Krapinsko - zagorske županije.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti....