Malim poljoprivrednicima iz Varaždinske županije 1.445.437 kuna za razvoj poslovanja Foto: ilustracija

Malim poljoprivrednicima iz Varaždinske županije 1.445.437 kuna za razvoj poslovanja

I.D./Varaždinske vijesti | 11.9.2019. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prisustvovala je 10. rujna potpisivanju 649 novih ugovora iz mjere 6 Programa ruralnog razvoja RH, vrijednih 72,2 milijuna kuna, koje je s korisnicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić.

U operaciji 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava", korisnici potpore su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 eura do 7.999 eura. Svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, a novac će iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim gospodarstvima.

S malim poljoprivrednicima s područja Varaždinske županije potpisano je 13 ugovora ukupne vrijednosti 1.445.437 kuna.

- Sredstva su pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održiv razvoj, rast i povećanje konkurentnosti. Mali poljoprivrednici će tim novcem financirati kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim graditi i opremati prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici će financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizati višegodišnje nasade, a moći će izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda - priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

- Na zadnji natječaj pristiglo je više od 6.000 prijava naših poljoprivrednika. Veliki interes pokazuje da u Hrvatskoj postoji volja i želja za bavljenje poljoprivredom i da ulaganjima u mala poljoprivredna gospodarstva možemo povećati vrijednost ukupne poljoprivredne proizvodnje, osigurati zapošljavanje i potaknuti male na rast i razvoj. Čestitam svima koji su odabrali ovaj put i koji su prepoznali svoj osobni potencijal i odlučili ostvariti svoje ideje koristeći sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj – izjavila je ministrica Marija Vučković u Zagrebu.

Od početka provedbe Programa ruralnog razvoja do danas je za operaciju 6.3.1. ugovoreno 4.220 projekata u iznosu potpore od 472,3 milijuna kuna, a isplaćeno je ukupno 290,3 milijuna kuna. Od raspoloživih 2,3 milijarde eura za sve mjere iz Programa ruralnog razvoja RH, do sada je kroz natječaje na raspolaganje stavljeno 97% sredstava (17,5 mlrd kuna), ugovoreno 71% (12,9 mlrd kuna) te isplaćeno 41% (7,4 mlrd kuna).

Pregled potpisanih ugovora po županijama:

mali_poljoprivrednici_ugovori.jpg

(izvor: MPS)