LAG Sjeverozapad na Špancirfestu: "Želimo pokazati da se poljoprivreda isplati"

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.8.2017. u 16:28h | Objavljeno u Aktualno

Među brojnim izlagačima na Špancirfestu svoje aktivnosti predstavila je posjetiteljima i Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad, a uz koju su se predstavile i njezine dvije članice Domaća radinost Snježana Varović i Kolačić sreće j.d.o.o.

-Naš LAG je već tradicionalno četvrti puta na Špancirfestu - rekao je Mario Željezić, voditelj LAG-a Sjeverozapad, dodavši da kroz ovu manifestaciju nastoje svojim članovima omogućiti lakše predstavljanje.

-Želimo našim članovima omogućiti lakšu prodaju te im želimo poslati poruku da se isplati uložiti vrijeme u aktivnosti bilo kroz udrugu, bilo kroz rad u društvu i svojoj lokalnoj zajednici ili kroz vlastiti OPG - rekao je sugovornik. Dodao je kako svojim aktivnostima nastoje poticati poljoprivredne proizvođače da se zapuštena zemljišta stavljaju u funkciju i pokazati svima da se isplati baviti poljoprivredom.

Naime, LAG Sjeverozapad je jedan od starijih LAG-ova u Hrvatskoj, osnovan krajem 2010. godine. Pokrivaju područje od općine Bednje i Cestice do grada Varaždina. U sastavu LAG-a su četiri grada i devet općina, dakle pokrivaju područje 620 kilometara kvadratnih i nešto više od 113.000 stanovnika.

Inače, LAG Sjeverozapad dosta je uspješan u povlačenju sredstava.

-Prošle smo se godine javili na natječaj Ministarstva poljoprivrede, a ove smo godine dobili pozitivan odgovor, odnosno odluku o financiranju u vrijednosti od 9,4 milijuna kuna za projekte s područja LAG-a- zaključio je Željezić, dodajući da imaju pet mjera koje su odabrali u svojoj strategiji i za njih se nadaju da će se već ove jeseni početi raspisivati natječaji.