LAG Sjeverozapad: Još dva milijuna kuna za mala poljoprivredna gospodarstva

J.Š./Varaždinske vijesti | 12.12.2020. u 17:30h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je početkom lipnja Lokalnoj akcijskoj grupi – Sjeverozapad Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo dodatnih milijun i 996 tisuća kuna za potporu lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER, kao najuspješnijoj lokalnoj akcijskoj grupi u Republici Hrvatskoj u provedbi LAG natječaja, ova je lokalna akcijska grupa u utorak, 8. prosinca, objavila novi natječaj za Tip operacije 6.3. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

Ukupni raspoloživi iznos sredstava u ovom, već drugom LAG natječaju iz Lokalne razvojne strategije LAG-a Sjeverozapad, koji je sukladan Tipu operacije 6.3.1 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. - 2020., iznosi milijun i 964 tisuće kuna, pa će nositelji prihvaćenih projekata za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava dobiti više od 111 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Ovim natječajem ukupno će biti financirano 17 projekata malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Prihvatljivi prijavitelji su obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja obuhvata Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, dakle s područja općina Bednja, Beretinec, Cestica, Donja Voća, Klenovnik, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Vidovec i Vinica te s područja gradova - Ivanec, Lepoglava i Varaždin.

- U prvom LAG natječaju za Tip operacije 6.3. bespovratna sredstva dobila su 22 mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a kako su upravo mali poljoprivredni proizvođači iskazali najveći interes za ova sredstva iz Programa ruralnog razvoja, odlučili smo raspisati još jedan natječaj za Tip operacije 6.3. Pozivam male poljoprivredne proizvođače s područja našega LAG-a da se svakako prijave na ovaj natječaj naše lokalne akcijske grupe. Jako sam zadovoljan da ćemo i s ovim novim sredstvima moći i nadalje pomagati razvoj naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad.

Zainteresirani mali poljoprivredni proizvođači prijave svojih projekata mogu podnijeti od 11. siječnja do 15. veljače 2021. godine. Visina potpore po nositelju projekta iznosi 15.000 €, odnosno 111.592,50 kuna.

- Zbog loše epidemiološke situacije odlučili smo produljiti rok za podnošenje prijava za ovaj natječaj LAG-a Sjeverozapad, kako bismo potencijalnim prijaviteljima ostavili dovoljno vremena da prikupe svu potrebnu dokumentaciju - naglasio je Emil Tkalec, LEADER menadžer u LAG-u Sjeverozapad.

Zbog aktualne epidemije, u skladu s preporukama Vlade Republike Hrvatske, Nacionalnog stožera civilne zaštite o smanjenju društvenih kontakata i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, sva pojašnjenja natječaja, natječajne dokumentacije i načina podnošenja prijava, LAG Sjeverozapad će davati isključivo putem elektronske pošte.

Pitanja s jasno naznačenom referencom na ovaj natječaj, koja su vezana uz potrebne obrasce, uvjete i način prijave potencijalni prijavitelji moći će poslati isključivo putem e-pošte na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.., od dana objave natječaja pa sve do početka podnošenja prijava projekata.

Kako bi prijaviteljima olakšali prijavu na ovaj natječaj LAG Sjeverozapad će održati i online radionice na kojima će biti predstavljena natječajna dokumentacija te način podnošenja prijava. Obavijest o terminu radionice bit će objavljena naknadno na mrežnoj stranici LAG-a Sjeverozapad: www.lagsz.hr.

Za pomoć oko ispunjavanja dokumentacije prijavitelji se mogu obratiti Razvojnoj agenciji Sjever-DAN d.o.o. Trg bana Josipa Jelačića 17, 42000, Varaždin, na e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefon 042 /213 700.

Natječaj sa svom pripadajućom dokumentacijom može se preuzeti na ovoj poveznici.