LAG Sjeverozapad: Iz Mjere 19 za projekte još pet milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 25.4.2021. u 20:26h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Odlukom ministrice poljoprivrede Marije Vučković Lokalnoj akcijskoj grupi - Sjeverozapad dodijeljena je potpora u ukupnom iznosu od 5 milijuna i 121 tisuću kuna iz Mjere 19.

Ova sredstva Ministarstva poljoprivrede iz Mjere 19 - Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske lokalnim akcijskim grupama dodijeljena su za prijelazno razdoblje tijekom 2021. i 2022. godine tijekom kojih će LAG-ovi nastaviti provoditi Mjeru 19.

LAG Sjeverozapad, na sastanku Upravnog odbora koji je održan 22. travnja, donio je odluku te sve ostale potrebne procedure za provedbu Podmjera 19. 1., 19.2., 19.3. i 19.4.

- Odlukom Upravnog odbora, LAG Sjeverozapad će za provođenje Podmjere 19. 1. izdvojiti 100 tisuća kuna, a ta će sredstva u prijelaznom razdoblju biti iskorištena za pripremu nove Lokalne razvojne strategije 2021. - 2027. Za provođenje Podmjere 19.2. - Provedba operacija unutar CLLD strategije, namijenili smo čak 3 milijuna i 826 tisuća kuna, a tim će sredstvima u prijelaznom razdoblju biti financirani projekti javne infrastrukture, koje će na natječaju prijaviti jedinice lokalne samouprave s područja naše lokalne akcijske grupe. Za provedbu Podmjere 19.3., dakle, za zajedničke projekte s drugim lokalnim akcijskim grupama, namijenili smo 191 tisuću kuna, dok će za Podmjeru 19.4. u prijelaznom razdoblju biti namijenjen iznos od milijun kuna - rekao je Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad.

Nakon odluke Upravnog odbora o raspodjeli sredstava koji su LAG-u Sjeverozapad dodijeljena za prijelazno razdoblje, bit će izmijenjena i Lokalna razvojna strategija, a potom će LAG tijekom ove godine raspisati i natječaj iz Podmjere 19.2.

- Zahvaljujući ovim sredstvima Ministarstva poljoprivrede lokalne akcijske grupe će moći i u prijelaznom razdoblju, ove i sljedeće godine, nastaviti provoditi svoje aktivnosti vezane uz Program ruralnog razdoblja. Naš će LAG tako moći raspisati i još jedan natječaj za razvoj javne infrastrukture u jedinicama lokalne samouprave na našem području, vrijedan gotovo 4 milijuna kuna. Posebno želim istaknuti kako je LAG Sjeverozapad u posljednje četiri godine za Programe ruralnog razdoblja na svom području dodijelio čak 16,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Riječ je o velikom novcu zahvaljujući kojem su naši, posebice mali poljoprivredni proizvođači unaprijedili proizvodnju na svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ali i kojim su jedinice lokalne samouprave dobile mogućnost financiranja svojim projekata vezanih uz izgradnju komunalne i društvene infrastrukture, čime su sigurno poboljšani i uvjeti života u ruralnom prostoru na području našeg LAG-a - istaknuo je predsjednik ove lokalne akcijske grupe.

Označeno u