KREĆU PRIJAVE Hoće li već prvoga dana biti rezervirana sva sredstva za energetsku obnovu kuća?

| 31.8.2020. u 21:23h | Objavljeno u Aktualno

U utorak, 1. rujna, točno u 9 sati, kako je najavljeno, počinje zaprimanje prijava na Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Poziv je objavio još 25. lipnja, ali su (su)vlasnici kuća imali cijelo ljeto za pripremu potrebne dokumentacije za prijavu.

Sudeći po velikom interesu građana, pretpostavlja se da će natječaj biti zatvoren možda već prvoga dana nakon otvaranja prijava, s obzirom da ukupan iznos sredstava namijenjen za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća iznosi 230 milijuna kuna. Taj je iznos, prema nekim procjenama, dovoljan za oko 3.500 do maksimalno 4.000 korisnika, a u zadnjim tjednima prije otvaranja prijava u online sustavu za elektronsku prijavu na natječaj Fonda bilo je otvoreno više od 3.000 korisničkih računa.

Prvi natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fond je proveo 2015. godine i tada je bilo zaprimljeno više od 12.000 zahtjeva za sufinanciranje. I tada, kao i na aktualnom natječaju, za sufinanciranje je bio veliki interes u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji. Na kuće, koje su prije pet godina ostvarile sufinanciranje s područja naše županije, tada se odnosilo oko 4,3 % od ukupnog broja kuća koje su ostvarile sufinanciranje za energetsku obnovu na području cijele Hrvatske.

- Sufinanciranje je 2015. godine odobreno za oko 9.400 kuća, a riječ je o zahvatima vrijednima 820 milijuna kuna, za koje je odobreno više od 500 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Po kući je prosječno odobreno oko 54.000 kuna sufinanciranja. Od tog broja, sufinanciranje je odobreno za 408 kuća s područja Varaždinske županije, a najviše ih je bilo u Varaždinu, Cestici i Bednji. Riječ je o kućama u kojima živi više od 1.600 građana, a planirane mjere su bile vrijedne više od 30 milijuna kuna. Od strane Fonda za njihovu je obnovu tada osigurano ukupno 17.8 milijuna kuna - podaci su koje smo dobili iz Fonda.

Ove godine Fond sufinancira obnovu fasada, zamjenu stolarije, kao i uvođenje nekoliko oblika obnovljivih izvora energije, a maksimalni iznos sufinanciranja iznosi 60% ukupnih opravdanih troškova. Koliko prijavitelja očekuju ove godine te jesu li realne procjene koje kažu da su sredstva dovoljna za maksimalno 4.000 prijavitelja te očekuju li da će se natječaj zatvoriti vrlo brzo nakon otvaranja poziva zbog dosezanja maksimalnog limita, iz Fonda odgovaraju da je to vrlo izvjesno.

- S obzirom na to da je maksimalni iznos sufinanciranja 204.000 kuna po pojedinoj kući, sredstava će biti za minimalno 1.000 obiteljskih kuća. Međutim, računamo na to da će veći broj kuća ići na dvije do tri dostupne mjere i da će odobrena sredstva po kući biti niža od maksimalnih. Gledajući interes certifikatora i građana, s kojima smo u svakodnevnoj komunikaciji, vjerujemo kako će već prvi dan stići jako puno prijava za sufinanciranje. Ne bi nas iznenadilo i da već prvog dana budu rezervirana sva dostupna sredstva. Naravno, tek ćemo obradom prijava vidjeti koliko ćemo sredstava doista odobriti, odnosno hoće li prijavitelji zadovoljiti uvjete i hoće li njihove prijave biti potpune - kažu u Fondu, u kojem ne preciziraju u kojem će roku obraditi prijave tj. kad će prijavitelji dobiti informaciju o tome jesu li ostvarili sufinanciranje ili ne.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti