Kineska delegacija posjetila Međimurje s ciljem ostvarivanja gospodarske suradnje Foto: Međimurska županija

Kineska delegacija posjetila Međimurje s ciljem ostvarivanja gospodarske suradnje

Varaždinske vijesti | 11.8.2019. u 18:50h | Objavljeno u Aktualno

U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravila je deveteročlana delegacija iz kineskog grada Yanchenga koju je predvodio Zou Yishi, zamjenik direktora Stalnog odbora Narodnog kongresa Yancheng.

Kako posljednje desetljeće uspješno surađuje s predstavnicima kineske pokrajine Jiangsu, Dmitar Maravić, direktor tvrtke MARING d.o.o., čelnike grada smještenog u najgušće naseljenoj pokrajini u Kini ugostio je u Međimurju, a svi su zajedno odradili radni sastanak s predstavnicima Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem.

Posjet_delegacije_iz_kineske_pokrajine_Jiangsu_8.JPG

Pokrajina Jiangsu broji više od 8 milijuna stanovnika te je dom mnogih vodećih svjetskih izvoznika elektroničke opreme, kemikalije i tekstila. Hrvatska je važna baza za kineska poduzeća koja izvoze u Europu i Sjevernu Ameriku, a prema riječima Dmitra Maravića, koji je sastanku nazočio u pratnji najbližih suradnika Brigitte Maravić, Cheng Huia te Davida Tomašeka, želja im je ostvariti kvalitetnu gospodarsku suradnju u vidu kinesko-hrvatskog industrijskog parka, no ozbiljno razmatraju i organizaciju sajma međimurskih proizvoda u gradu Yancheng.

Jedanaesta kineska delegacija u Međimurju u proteklih 8 godina

- U suradnji Kine sa zemljama srednje i jugoistočne Europe, Hrvatska je visoko pozicionirana. Naglasak je opet na Međimurju koje je atraktivno zbog mogućnosti koje pruža ne samo zahvaljujući geografskom položaju, već i zbog jedinstvenog pristupa prema gospodarskoj diplomaciji te osnovnoj filozofiji načina funkcioniranja uspješne regije. Ovo je jedanaesta delegacija iz Narodne Republike Kine koja je u proteklih 8 godina posjetila Međimurje. U protekle četiri godine vanjskotrgovinska razmjena, odnosno izvoz roba i usluga iz Međimurja u Kinu, rasla je godišnjom stopom od 54%. Naša je uloga da otvaramo vrata i povezujemo gospodarstvenike, a ovaj današnji posjet dobar je primjer budući da gosti iz Kine ovdje borave nekoliko dana, upoznaju turističke potencijale Međimurja te obilaze uspješne domaće tvrtke - kazao je župan Matija Posavec, dok je zamjenik direktora Stalnog odbora Narodnog kongresa Yancheng Zou Yishi domaćinima zahvalio na srdačnoj dobrodošlici te kazao kako su ovim posjetom postavljeni temelji za kvalitetnu buduću suradnju.

Posjet_delegacije_iz_kineske_pokrajine_Jiangsu_3.JPG

Prvi korak ka uspostavljanju odnosa gradova prijatelja

Između grada Čakovca i grada Yanchenga u skorijoj budućnosti planira se uspostaviti službeni odnos gradova prijatelja. Prvi korak ka tome bilo je Pismo namjere o uspostavi odnosa gradova prijatelja koje je zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović potpisao s Liuom Guozhongom, višim savjetnikom Ureda za vanjske poslove grada Yanchenga.

- Čelnici grada Yancheng iskazali su interes za povezivanjem s gradom Čakovcem koji slovi kao otvoren i prijateljski nastrojen grad. Već imamo sedam gradova prijatelja te me veseli što smo pokrenuli postupak kojime će i kineski Yancheng postati jedan od njih. Vjerujem da ćemo na taj način povezati ne samo Međimurje i grad Čakovec, već i čitavu Republiku Hrvatsku s Narodnom Republikom Kinom i to ne samo na kulturnom i sportskom, već i na gospodarskom planu - kazao je zamjenik čakovečkog gradonačelnika Zoran Vidović.

Posjet_delegacije_iz_kineske_pokrajine_Jiangsu_4.JPG

Radnom su sastanku nazočili i zamjenik župana Josip Grivec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Ana Kralj, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko te direktor Međimurske energetske agencije MENEA-e Alen Višnjić.

Gostima je predstavljen Centar znanja u prostoru bivše vojarne, kao i razvojna strategija Međimurske županije, dok su dan ranije u Hotelu Golfer u Svetom Martinu na Muri odslušali prezentaciju o turističkim potencijalima Međimurja od strane predstavnice Turističke zajednice Međimurske županije Petre Murković.

Posjet_delegacije_iz_kineske_pokrajine_Jiangsu_5.JPG

Posjet_delegacije_iz_kineske_pokrajine_Jiangsu_13.JPG

Posjet_delegacije_iz_kineske_pokrajine_Jiangsu_14.JPG

Posjet_delegacije_iz_kineske_pokrajine_Jiangsu_15.JPG