Kazne za nepoštenu trgovačku praksu čak i do 5 milijuna kuna

| 13.3.2018. u 17:57h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska poljoprivredna komora, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, u Varaždinu su organizirale petu u nizu od šest radionica na kojima su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja predstavili Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, koji je na snagu stupio 7. prosinca 2017. godine. Zakon obuhvaća proizvođače, otkupljivače, prerađivače i trgovce.

- Sa zakonom nastojimo uravnotežiti odnose, odnosno spriječiti nametanje značajne pregovaračke snage i niza nepoštenih trgovačkih praksi koje smo identificirali na našem tržištu. Radionice organiziramo kako bismo osigurali što učinkovitiju provedbu Zakona te kako bismo uredili sustav - rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić.

Vesna Patrlj, zamjenica predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) istaknula kako svrha ovog Zakona nije isključivo kažnjavanje.

- Iako su zapriječene visoke kazne, u Zakonu postoji jedan institut koji je jako dobar, koji omogućuje brzu uspostavu poštenih odnosa na tržištu jer omogućuje stranci protiv koje je Agencija pokrenula postupak, da se u roku od 40 dana jave Agenciji sa prijedlogom mjera na koji način će ispraviti sporna ponašanja. U tome slučaju nema kazne. Ako Agencija prihvati da su te mjere dostatne, prihvaća ih i obustavlja postupak - rekla je Patrlj, dodajući kako je to jedna novina dodana Zakonu te da oni koji smatraju da su oštećeni, da se mogu javiti Agenciji i predati zahtjev za pokretanje postupka.

Za onoga koji propusti taj rok od 40 dana, nastavlja se voditi ispitni postupak, i ako se utvrdi da je došlo do povrede izriče se kazna, koja ovisi o olakotnim okolnostim (trajanje i opseg povrede, posljedice za ostale). Najviša kazna je 5 milijuna kuna za pravnu osobu i 2,5 milijuna kuna za fizičku osobu u slučaju prodaje robe ispod nabavne cijene.