Kako iskoristiti turistički potencijal Ravne gore

vv | 22.7.2018. u 07:20h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ravna gora velik je, ali neiskorišten potencijal, koji pruža brojne mogućnosti, prije svega u turizmu. Kako ga iskoristiti i pokrenuti turistički razvoj razgovaralo se na sastanku kojeg je na inicijativu Grada Lepoglave organizirala Turistička zajednica Grada Lepoglave. Sastanak je održan u Filićevom domu na Ravnoj gori, a uz predstavnika domaćina nazočili su mu predstavnici lokalnih vlasti iz okolice Ravne gore te predstavnici organizacija i udruga koje su svojim djelovanjem i aktivnostima vezane za nju ili mogu ponuditi sadržaje koji bi bili dio njen turističke ponude.

- Prvi je ovo korak koji činimo na putu revitalizacije Ravne gore. Interes svih nas je iskoristiti potencijale koje nam ona pruža. Da bismo to učinili potrebno je definirati ciljeve te mjere kojima ih dostići. Važno će nam pri tome biti zajedništvo – poručio je sudionicima sastanka gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Direktorica Ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak dodala je da se ovim sastankom pokreće rasprava o Ravnoj gori i mogućnosti korištenja njenih potencijala u turističke svrhe.

- Za početak moramo definirati probleme i utvrditi što činiti dalje kako bismo iskoristili sve što nam Ravna gora nudi – rekla je Dubovečak.

Kad se utvrde koraci i definiraju prve aktivnosti odnosno projekti i programi kojima se želi pokrenuti revitalizacija Ravne gore za njihovu će realizaciju biti potrebna i određena sredstva. Optimalno bi bilo iskoristiti ona koja se nude kroz fondove Europske unije i na natječajima resornih ministarstava. Mjere kroz koje je moguće osigurati ta sredstva ukratko je predstavio Dejan Bjelivuk iz Projektno-razvojnog ureda Grada Lepoglave.

Da je to realna mogućnost potvrdila je Ljubica Dubovečak upoznavši ukratko nazočne s projektom postavljanja informativne table na Ravnoj gori za koji je Turistička zajednica Grada Lepoglave nedavno dobila sredstva na natječaju Hrvatske turističke zajednice. U okviru projekta na ulazu u Ravnu goru, iz smjera Kameničkog Podgorja, bit će postavljena tabla s informacijama o ruti kojom je moguće doći do vrha Ravne gore. Ujedno, to će biti info-punkt s promotivnim materijalima.

U pripremi je još jedan projekt. Riječ je o projektu uređenja poučne staze koja bi na Ravnu goru vodila iz Višnjice. Početak staze bio bi na ulazu u Gornju Višnjicu, na mjestu gdje će biti izgrađeno spomen-obilježje ubijenima na završetku 2. svjetskog rata. S tim je projektom nazočne upoznao jedan od njegovih inicijatora, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop.

S potrebom pokretanja revitalizacije Ravne gore složio se i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Robert Dukarić nabrojivši aktivnosti koje bi mogle biti snažan zamašnjak razvoja turizma na Ravnoj gori.

Inicijativu je pozdravio i načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško, a podržali su je i ostali sudionici sastanka. Potvrda spremnost na sudjelovanje u revitalizaciji Ravne gore potvrđena je i od strane Šumarije Ivanec.

Vlasnik najvećeg objekta za boravak i smještaj planinara, izletnika i posjetitelja na Ravnoj gori je Planinarsko društvo Ravna gora Varaždin. Njegovi su predstavnici istaknuli problem održavanja planinarskog doma "Filićev dom" zbog nedostatnih sredstava kojima Društvo raspolaže. Ovom su se prigodom zahvalili Gradu Lepoglavi na financijskoj pomoći pri posljednjem uređenju dijela planinarskog doma. Upravo je uređenje planinarskog doma projekt za koji bi se sredstva mogla osigurati kroz EU fondove i to kroz mjeru 7.4.. Grad Lepoglava, istaknuo je gradonačelnik Škvarić, spreman je pomoći Planinarskom društvu Ravna gora, ako se ono odluči za to, u pripremi projekta te kod osiguranja 15 % sredstava potrebnih za njegovo sufinanciranje.

Grad Lepoglava već će sada pomoći kod uređenja okolice doma. Naime, nabavit će igrala i klupice koji će biti tamo postavljene, najavio je lepoglavski gradonačelnik Škvarić.

Sudionici sastanka izrekli su brojna razmišljanja među kojima je i ono da je prvo potrebno urediti komunalnu infrastrukturu koja je osnovni preduvjet za sve ostale daljnje aktivnosti.

Sastanak je završen uz zaključak da je učinjen prvi korak odnosno pokrenuta inicijativa za "oživljavanjem" Ravne gore koja će se zajedničkim djelovanjem, u vremenu koje slijedi, razvijati kako bi mogla dati konkretne rezultate.