JOŠ NIŠTA OD HLADNJAČA Projekt je u fazi najave pa proizvođači sami traže druga rješenja Foto: Ilustracija

JOŠ NIŠTA OD HLADNJAČA Projekt je u fazi najave pa proizvođači sami traže druga rješenja

J.Š. | 29.3.2021. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Iako je bilo najavljeno da će se, kako bi se općenito povećala konkurentnost domaćih proizvođača voća i povrća te stvorili nužni preduvjeti posebno proizvođačima krumpira, a nakon ukidanja aktivne tvari koja sprečava klijanje, graditi u Varaždinskoj županiji ULO hladnjača, odnosno skladišno-distribucijski centar i dalje je cijeli projekt u fazi najave.

Iz Ministarstva poljoprivrede navode da se povećanje skladišnih kapaciteta planiralo realizirati kroz proizvođačke organizacije, no u međuvremenu je zbog hitne intervencije također raspisan natječaj za modernizaciju skladišta krumpira kroz mjeru 4.1.1. Tako je prošli tjedan u modernijem skladišnom prostoru za krumpir na PPP Jurica Cafuk u Vidovcu, a izgrađenom prema toj mjeri, održana prezentacija profesionalne led rasvjete za moderna skladišta krumpira i drugog povrća uz primjenu suvremenih metoda i načina skladištenja krumpira, a koja je zainteresirala brojne proizvođače. Jedan je to od načina kako se naši proizvođači snalaze da bi opstali na tržištu i ostali konkurentni.

Kristina Vidaček, upraviteljica P.Z.’’Varaždinsko Povrće’’ koja broji 10 članova koji zajedno obrađuju 450 ha poljoprivrednog zemljišta, naglašava da je ULO hladnjača potrebna na sjeveru Hrvatske jer dosta proizvođača nema mogućnosti sagraditi skladište sa potrebnom opremom.

- Uvelike bi se izgradnjom ULO hladnjače olakšalo domaćim proizvođačima povrća, kao i voća. Naime, nama je potrebno skladište za 3.000 tona krumpira, a s obzirom da je ukinuta tvar za sprječavanje klijanja izgradnja skladišta nam je od velike važnosti. Zadrugari imaju svaki svoje skladište kod kuće, ali se ono mora modernizirati - kaže Vidaček, dodajući da su jedini iz Varaždinske županije potpisali Ugovor sa Ministarstvom za izgradnju skladišnih kapaciteta te će se nakon izgradnje njihovog skladišta na području bivše Barutane tamo skladištiti sav krumpir od Poljoprivredne zadruge. Jedno je to od rješenja čime će biti ukorak s trendovima na tržištu.
Što se tiče izgradnje ULO hladnjača, iz Varaždinske županije odgovaraju da će aktivnosti provoditi Ministarstvo poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja - izgradnja skladišnih kapaciteta (hladnjača) u svakoj županiji te da je Varaždinska županija spremna i sigurno će aplicirati projekt kad se otvori javni natječaj.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...